Георги Лозанов: Росен Петров произведе екзотичен пример. По-страшно щеше да е, ако беше останал

ОFFNews 12 февруари 2014 в 09:15 7807 13

Доц. Георги Лозанов

Снимка БГНЕС

Доц. Георги Лозанов

За съжаление случаят с Росен Петров и "България без цензура" не е толкова драстичен за нашите практики, защото и преди него имаше цялостен процес на доближаване на политика и журналистика.

Това коментира пред БНТ председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов по горещата тема медии-политика.

Шефът на регулаторния орган не можа да си спомни друг подобен пример, в който водещ обявява в ефир, че влиза в партия. "Но ние сме способни да произвеждаме екзотични примери", добави Лозанов. В казуса с Петров все пак се е случил по-добрият вариант - водещият слиза от екран. По-страшното щеше да е, ако стои в ролята на журналиста, а той се отказа, посочи председателят на СЕМ.

Лозанов прогнозира тежка изборна кампания. "След изборите през май 2013 г. се вдигна тонът и враждебната политическа реч, а тя има за цел да унищожи противника или да го вкара в затвора. Това се разиграва на сцената на медиите, а това не е по техните сили. Кампанията ще е тежка за медиите и няма да излязат невредими", каза той.

По случая с Петров СЕМ ще потърси експертно мнение от други медийни регулатори в ЕС, за да види имало ли е подобни казуси, стана ясно още от думите на шефа на СЕМ. "Тези две роли - на политик и журналист - са конфликтни и не можеш да ги правиш едновременно", припомни той.

Ще предложа в закона да влезе политическа реклама заедно с регулацията след нея. В западните държави е въпрос на възпитание да не допускаш такова смесване на политика с журналистика. Личното мнение на журналиста не е лошо, но не е повод да използваш медията и журналистиката за лични цели. Независимостта на журналистиката е задължително условие, не е пожелание. Политическите партии да имат телевизии е част от конфликта на интереси, което в България се приемало за нормално, заяви още Лозанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!