Очаквайте утре: Статията на Тони Филипов, която вестниците през 1989 г. не посмяха да публикуват

Владимир Йончев 27 януари 2022 в 20:21 8741 2

Непубликувана никъде досега статия на непрежалимия Тони Филипов, д-р ще излезе утре в сайта "Редута".

Статията е за Стефан Стамболов и е писана през март 1989 г. за тогавашния в-к "Култура". Заглавието й е "Той чакаше безпристрастното потомство да реши".

Поводът, по който е написана, е следният: През 1987 г. на гроба на Стефан Стамболов е издигнат паметник. Обаче две години по-късно, неясно по чия заповед, паметникът е премахнат. Вместо него се появява табела: "Гробът е в реставрация".

Редакцията на "Култура" връща статията. Обяснения защо е върната, няма. 

Стефан Стамболов беше ТАБУ по Живково време: от страх пред възможни аналогии, от завист или от каквото и да е, но за Стамболов през целия Живков режим са излезли само няколко (скъпо струващи на редакциите) статии, в които се прави опит за обективен коментар на ролята на Стамболов,

това пише Стойко Тонев по-късно в свой текст, който е излизал на хартия, но никога досега не е публикуван в интернет.

Върнатият от "Култура" текст, както и още текстове на Стойко Тонев - някои непубликувани, други излизали на хартия, но не и в интернет, бяха събрани от семейството му и в следващите седмици ще бъдат качени в Reduta.bg. Благодарим на семейството му, че ни разреши след това да препечатаме тези текстове и в OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1419

2

Dido

27.01 2022 в 22:25

А нещо за 7-ма книга?Има още доста материал.От Април 2012-та...Дано семейството и приятели не се отказват...Ако може, Kickstarter , нещо, да помагаме...Как мощно се усеща липсата му тия напоителни времена..
 
X

Да помогнем на украинските деца!