'Репортери без граници' призоваха медийната свобода да стане централна тема в предизборната кампания

Мая Младенова 14 октомври 2020 в 15:58 1921 0

Международната правозащитна организация "Репортери без граници" призова темата за медийната свобода да стане централна за предстоящата предизборна кампания в България.

Организацията, която наблюдава процесите у нас, предлага създаване на национална комисия за медиен плурализъм. Целта на комисията ще бъде да направи темата за свободата на медиите централна в предизборната кампания.

"Репортери без граници" припомнят, че премиерът Борисов не е разгледал предложението им за пътна карта за подобряване на ситуацията със свободата на словото в България - ангажимент, който министър-председателят е поел на среща с представители на международната организация през декември 2019-а година.

"За съжаление, българското правителство демонстрира явна липса на интерес за подобряване на свободата на медиите и съблюдаване на международните си ангажименти", каза Павол Шалай от РБГ по време на дискусия по темата, организирана в София от евродепутата Елена Йончева на 12 октомври.

Шалай призова за мобилизация за обществен и политически дебат по темата преди следващите парламентарни избори.

"Репортери без граници" публикуваха отправено през март 2020 предложение до министър-председателя за създаване на независима и плуралистична национална комисия за подобряване на медийната свобода. Според РБГ председател на комисията трябва да е разпознат в международен план правозащитник, а членове да са български и чуждестранни експерти. Комисията трябва да изработи конкретни препоръки за медийната среда - съвместно с ЕС, Съвета на Европа и Организацията на сигурност и сътрудничество в Европа. Мандатът на комисията трябва да включва теми като: законови гаранции за свободата на медиите; регулацията на електронните медии; анонимността на източниците; плурализма в новините; разпределянето на обществените средства за реклама; медийната концентрация; клеветите в медийните материали; държавните помощи за медии; достъпа до обществена информация; и др.

Според годишната класация на "Репортери без граници" България е на 111-то място по свобода на словото в света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика