Велислав Минеков е прекратил договора за наем на вестник Труд

OFFNews 13 август 2021 в 10:05 9644 0

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

Тома Биков

Министърът на културата Велислав Минеков е прекратил вчера договора за наем на вестник "Труд". Редакцията се помещава в сградата на Музея на социалистическото изкуство от 2015 година насам, а самата сграда е собственост на Министерството на културата.

За прекратения договор се разбра от декларация на ГЕРБ, която беше прочетена от Тома Биков от парламентарната трибуна. Според Биков това е станало, след като е спечелен конкурс, по време на който е предложена най-висока цена за наем на помещението.

Поводът за решението на служебния министър на културата да прекрати договора на вестника от понеделник е забавяне на плащане на наем за два месеца. След като собствениците на в. „Труд” са били предупредени, че ако не погасят задълженията си, договорът ще бъде прекратен, те са изплатили веднага всички дължими суми. Въпреки това, служебният министър на културата е прекратил договора за наем, като по този начин е поставил пред сериозни затруднения работещите във вестника, каза Биков.

“Подчертаваме, че това се случва във времена на икономически трудности, когато частните медии и изобщо бизнесът са вложили всичките си усилия в името на оцеляването си. Наред с това са предприети и действия срещу семейството на собственика на медията”, се казва в декларацията.

Според Биков действията на министър Минеков срещу определена медия, с чиито позиции не е съгласен, не са прецедент. “През последните два месеца той си позволи да атакува системно и директно обществената телевизия, като даде публични негативни оценки за работата на определени журналисти в нея и дори се опита да се намеси в програмната ѝ политика, чиято независимост е защитена със закон. Служебноназначеният министър Минеков направи недопустими изявления, в които се закани да смени ръководството на обществената телевизия, без да има нито законови, нито политически правомощия за това”, каза Биков. 

Според ГЕРБ тези действия на служебния министър на културата се превръщат в изключително опасна тенденция, която застрашава плурализма и свободата на словото.

“Убедени сме, че ако правителство и министър на ГЕРБ действаха по подобен начин срещу която и да било медия, то реакцията на неправителствени организации, партии и журналисти щеше да бъде мигновена и остра. И това би било правилната позиция”, заключи Биков.

Парламентарната група на ГЕРБ настоява Румен Радев да заеме публична позиция по отношение на действията на своя служебен министър и или да се разграничи категорично от тях, или да даде конкретно обяснение за мотивацията им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!