10 ноември 1989 г.: Тодор Живков пада от власт, започва българският преход към демокрация

OFFNews 10 ноември 2022 в 00:05 6891 1

Тодор Живков на Десетоноемврийския пленум на БКП.

Снимка Архив

Тодор Живков на Десетоноемврийския пленум на БКП.

На 10 ноември 1989 година генералният секретар на Българската комунистическа партия Тодор Живков е свален от власт.

Смяната на властта е "безкръвна" - Живков е свален на Десетоноемврийския пленум на партията.

След 45-годишно социалистическо управление България започва прехода си към демокрация и пазарна икономика.

Промените в бившия комунистически блок на държави в Източна и Централна, в който е и България, започват с идването на власт в Съюза на съветските социалистически републики (СССР) на Михаил Горбачов през 1985 г., когато той е избран за генерален секретар на Комунистическата партия и започва сериозни реформи - и във вътрешен план, с цел икономическо възстановяване, и във външен - с цел намаляване на напрежението в отношенията със САЩ и Запада в Студената война.

Политиката му слага края на Студената война и води до разпадането на СССР. През 1989 година гражданите на тогавашните народни социалистически републики имат възможността и започват да се освобождават от тоталитарните си режими. Политиката на Горбачов дава възможност и за мирното обединение на Германия. Берлинската стена е разрушена на 9 ноември 1989 година. Ден по-късно идва ред и на България.

На 10 ноември 1989 година на заседание на Политбюро Тодор Живков е принуден да подаде оставка, след като това предложение е подкрепено и от близките му съратници Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и от Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов.

Искането за оставка е организирано от члена на Политбюро Петър Младенов и кандидат-члена Андрей Луканов. Някои от членовете на ЦК като Милко Балев и Димитър Стоянов не са информирани.

На пленума членовете на Централния комитет приемат оставката на Живков, без да му дадат възможност за заключителни думи, и утвърждават Петър Младенов за негов наследник като генерален секретар на БКП. Пленумът предлага на Народното събрание да освободи Живков и от поста председател на Държавния съвет на Народна република България.

Новината се разпростира извън заседанието. Десетки хиляди хора излизат по улиците.

"Последен опит за реформа на комунистическата система и нейното запазване" - така определя пред БНР Десетоноемврийския пленум на БКП доц. Михаил Груев, директор на Държавна агенция "Архиви" години по-късно.

"Нито един от заговорниците не си е представял, че "тихият преврат" срещу Живков ще отпуши ефекта на доминото и ще доведе до цялостен разпад на системата", допълва той.

На 17 ноември, при първото заседание на Народното събрание след пленума, предавано пряко по телевизията, Петър Младенов е избран за председател на Държавния съвет. Парламентът премахва от Наказателния кодекс текстовете, криминализиращи критиката към правителството. БКП се отказва от еднопартийния модел на управление месец по-късно – на 11-13 декември Централният комитет взема решения за курс към парламентарна демокрация и предлага отмяна на член 1 от Конституцията, регламентиращ монопола на партията върху властта. Народното събрание гласува отмяната през януари 1990 г. През юни 1990 година в България се провеждат и първите многопартийни парламентарни избори в България.

Тодор Живков умира на 5 август 1998 година, без да бъде осъден за престъпленията, които са извършени по времето на неговото управление. След смъртта му всички обвинения срещу него отпадат.

Наричаният Бащата на перестройката Горбачов слиза от власт през 1991 година и си отива от този свят на 30 август 2022 г., когато е 91-годишен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2070

1

НЕМА ТАКЪФ

10.11 2022 в 17:43

ТРЯБВАШЕ И В БЪЛГАРИЯ КАТО В РУМЪНИЯ , КОМУНЕТАТА И СИЕ ДА СА ДО СТЕНАТА ! БАЯ НА НАЩЕ ИМ СЕ ДРЪПНА ФЪШКИЯТА КАТО РАСТРЕЛЯХА ЧАУШЕСКУ ! АМА НЕ ! НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ ХУМАНИСТИ ! КАКВИ ГЛУПАЦИ С ПРОМИТИ МОЗЪЦИ СМЕ БИЛИ /и още са , някои / !
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика