Без военни почести на панихидата за Борис III

Юлиан Христов 29 август 2013 в 18:02 6370 11

Цар Борис и малката Мария-Луиза. Снимка: bulgarianhistory.org
Цар Борис и малката Мария-Луиза. Снимка: bulgarianhistory.org

На 70-годишнината от смъртта на цар Борис III няма да има почетен военен караул, съобщиха за OFFNews от Министерството на отбраната.

В памет на монарха в събота ще бъде отслужена панихида в съборния манастирски храм „Рождество Богородично” на Рилския манастир. На панихидата, която ще оглави българският патриарх Неофит, ще присъстват президентът Росен Плевнелиев, министри, дипломати и общественици, както и членове на царската фамилия и симпатизанти. На церемонията ще присъстват синът и дъщерята на монарха Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза.

По повод церемонията във Военното министерство е било внесено писмо, подписано от ексдепутатката от НДСВ Анелия Атанасова, в което е отправено искане за участие на националната гвардейска част в панихидата.

От Военното министерство обаче се позовали на Устава за войсковата военна служба на Въоръжените сили на Република България, който регламентира единствено участие на представителните войски при погребения на президент, председател на Народното събрание, министър-председател, министър на отбраната или началник на отбраната, в това число и бивши.

Единствената церемония при панихида, на която участват гвардейците според устава, е на Архангелова или т.нар. Мъжка задушница, на която се почита паметта на загиналите български военни.

Отказът за участие на военни части на церемонията за 70-годишнината от смъртта на цар Борис III срещна негативна реакция от страна на организаторите, въпреки че през годините до този момент на не са присъствали представителни армейски части. „Не им прави чест. Без да искаме, така политизираме събитието“, огорчено реагира пред в. „Преса“ бившият царски депутат Анелия Атанасова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!