Стоянович не иска награди за майка му докато е министър

Вероника Шербанова 10 юни 2013 в 13:18 2148 2

Петър Стоянович. Снимка: БГНЕС
Петър Стоянович. Снимка: БГНЕС

Петър Стоянович поиска орденът за заслуги на майка му, актрисата Ани Бакалова, да бъде връчен след края на мандата му като министър на културата.

Това заяви самият Стоянович в отворено писмо до медиите по повод указа на президента Росен Плевнелиев за връчването на Ордена „Св.св. Кирил и Методий“ на Бакалова заради заслугата ù към българския театър, кино и култура.

Указът на президента е във връзка със 70-годишния юбилей на актрисата и навършването на 50 години на нейната сценична и филмова кариера.

Причината за молбата на министъра на културата била да се избегнат спекулации.

„Благодаря на Съюза артистите в България в лицето на неговия предстедател г-н Христо Мутафчиев, който е отправил предложението, както и на г-н министър Рашидов, подкрепил номинацията в началото на тази година“, посочи Стоянович, като допълни, че „подобна чест е заслужено признание за един човек на изкуството, който му се е посветил до гроб“.

„Същевременно, като действащ министър на културата, отправям настойчива молба до държавния глава да връчи ордена на г-жа Ани Бакалова след изтичане на мандата ми. Всяка евентуална спекулация в подобна ситуация би накърнила както признанието на нейните колеги, така и престижа на държавната власт“, става ясно от изявлението на Петър Стоянович.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!