Строежът на дюните отменен, почват проверки за цялото Черноморие


04 януари 2013 в 17:36 | 5238 |13
Строителството върху дюните в Несебър, добило популярност като "Дюнигейт"
Строителството върху дюните в Несебър, добило популярност като "Дюнигейт"

Спорният строеж върху пясъчни дюни в Несебър има незаконосъобразно издадено строително разрешение и днес то ще бъде отменено от Дирекцията за национален строителен контрол. Това обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова днес на пресконференция по случая.

Проверката на ДНСК е установила, че строителното разрешение е дадено от главния архитект на община Несебър, без да има дори идейни проекти за част от строителството. Освен това в строителните документи няма и намек за водоснабдяване, канализация и за електрификация на бъдещите сгради, което прави строителното разрешение незаконосъобразно, посочи Павлова.

Изискванията на Закона за устройство на територията били заобиколени "много креативно", каза тя - проектът за общо 122 сгради във въпросния парцел бил представен като проект четвърта категория, т.е. неподлежащ на контрола на ДНСК, а само на общината. Заради голямата застроена площ, която предвижда и числеността на обитателите му, строежът би трябвало да е трета категория, която се контролира пряко от строителния контрол.

Заради нарушението ще бъде глобен главният архитект на Несебър Валентин Димов, каза още Павлова. Глобата е от 1000 до 3000 лв. и е персонална, т.е. не може да бъде платена от общинския бюджет, а ще е "от заплатата му", поясни тя. За отказ да съдействат на проверката ще бъдат глобени и други служители на общината, посочи министърът. В последните дни общинската администрация е саботирала проверката, заявявайки, че архитектът е в отпуск, а всички книжа по случая били заключени в кабинета му, разказа тя. Пред OFFNews Димов коментира, че не е съгласен с обвинението и ще го обжалва. Той припомни, че е получил заявлението за строителната виза от собственика на терена "СЛЕ груп" на 10 декември и го е одобрил на 21 декември. Димов мотивира скоростното си решение с факта, че към заявлението имало и обследване на документацията от "независим консултант", както и с двуседмичния срок за процедурата. "Преди 2 години срещу мен имаше административно производство, че съм просрочил едноседмичния (тогава) срок за произнасяне. За да не пропусна срока и заради отпуска във връзка с почивката на дъщеря ми, дадох решение на 21-ви", каза той.

Нарушения от А до Я

Спорният въпрос дали строителството е върху дюни или не, вече получи отговор. Оказа се, че 8.5 декара от общо 29-декаровия парцел са тъкмо пясъчни дюни, съобщи зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева. Въпреки това проектът за Подробен устройствен план е бил одобрен от бургаската екоинспекция (РИОСВ - Бургас) през 2007 г. Това се е случило със смущаваща бързина - тогавашното ръководство на инспекцията е дало одобрение в рамките на един ден, посочи Манева.

ПУП-ът е бил внесен за разглеждане в общинския съвет на Несебър на 1 август 2007 г. На 2 август проектът е внесен за съгласуване в РИОСВ Бургас и е получил зелена светлина същият ден, а на 3 август е бил окончателно одобрен от общинския съвет. Това "подозрително бързо решение", по думите на Манева, е било взето под натиск. "Гарантирам ви, че никой в РИОСВ не би се решил на това без натиск от най-високо ниво", каза зам.-министърът. (В коментар пред OFFNews бившият екоминистър Джевдет Чакъров (ДПС) отрече да е имало натиск от негова страна - Чакъров каза, че е нямал никакво участие в екооценката и не е получавал сигнали за нередност.)

Теренът е на около 2 км. от морския бряг, тоест в зона Б на черноморското крайбрежие, където дюните не са публична държавна собственост и не са автоматично защитени. В случая обаче те са защитени като обект на опазване в защитена зона от "Натура 2000".

Понеже попада в защитена зона ( "Ахелой-Равда-Несебър" за опазване на природни местообитания и видове) ПУП-ът е трябвало да мине през следваща екооценка - т.нар. оценка за съвместимост. През 2008 г. е направен детайлен доклад за тази екооценка и тъкмо в него се отбелязва, че близо 1/3 от терена е дюни, които са сред обектите за опазване в зоната. Въпреки това в рамките на 12 дни екоинспекцията одобрила отново проекта, решавайки, че той няма да навреди съществено на ценната природа.

Нещо повече, ПУП-ът противоречи на действащия и до днес Териториално-устройствен план (старото наименование на Общите устройствени планове) на община Несебър от 2007 г., посочи началникът на ДНСК Милка Гечева. В ТУП-а парцелът попада в зелена зона - гора, каза Гечева, показвайки пред журналисти картата на големия план.

Автор на ПУП-а е арх. Калин Тихолов, каза министър Павлова. Въпросният архитект е автор и на много други проблемни проекти - в Равда и в Царево, посочи тя. "Очевидно е много добър в ПУП-овете в тези райони", коментира тя. (Тихолов, чрез фирмата му "Архитектурно строителна асоциация", бе автор и на проекта за общ устройствен план на Царево, който предвиждаше застрояване на няколко хиляди декара по крайбрежието, които са част от защитена територия - природен парк "Странджа". Заради неадекватна екооценка на плана срещу България тече наказателна процедура от Европейската комисия - бел. ред.)

Проверки по цялото Черноморие и законови промени за дюните

Днес премиерът Бойко Борисов е сезирал главния прокурор с искане прокуратурата да провери всички разпоредителни сделки с държавни имоти по Черноморието от 2004 г. досега. Отделно от днес ще работят 3 регионални комисии, които ще проверяват всички тези проекти - към областните управи на Добрич, Варна и Бургас, съобщи Лиляна Павлова.

Настоящият случай с проекта край Несебър също ще бъде предаден на прокуратурата, за да се потърси отговорност на виновните длъжностни лица. Освен него в съседство има още десетки проекти за хотели и къщи, които чакат строителни разрешения от общината. Те също ще бъдат проверени, каза Павлова.

По разпореждане на Борисов тя свиква нова работна група, която в кратък срок да изработи законови промени, нужни за предпазването на пясъчните дюни от строителство, така че вече да няма случаи като този в Несебър, обяви министърът. Идеята е промените, касаещи дюните - в Закона за горите, Закона за устройство на черноморското крайбрежие, за защитените територии, за биологичното разнообразие и за околната среда, да бъдат внесени още следващата седмица, когато парламентът започва работа.

В групата за изработването на поправките ще бъде включен и природозащитникът Тома Белев от сдружението "Зелени Балкани", от когото дойде сигналът за строежа в Несебър.

Като процедираме, да проверяваме, а?

Коментарът, че парцелът край Несебър не е дюни дойде първоначално от директора на бургаската екоинспекция Бойчо Георгиев. След сигнала от Тома Белев Георгиев каза: "това никога не са били дюни - който го твърди, да го докаже".

Самият Георгиев на 19 декември е съгласувал строителното разрешение, на база вече взетото от предшественика му на поста съгласувателно решение. Едва вчера в хода на проверката шефът на инспекцията се е запознал подробно с доклада за оценката за съвместимост от 2008 г. и е установил, че става въпрос именно за дюни - 8.5 дка. Георгиев коментира, че е съгласувал строителството, защото не е в правомощията му да ревизира вече влезлите в сила актовe на предшественика си.

Днес зам.-министър Евдокия Манева заяви, че ековедомството ще настоява за връщане на екопроцедурата и нова екооценка на скандалния проект.

Георгиев се ангажира занапред инспекцията да следи "под лупа" всички проекти, започнати преди години и вече съгласувани от предното ù ръководство.

Препоръчани материали
Alexfield

Рейтинг : 1678

13.06 2016 в 12:23 13
+ 0
- 0
Спират... пускат строежи, а никой не бива осъден.
Тачо 09.02 2013 в 13:40 12
+ 0
- 0
И Милка Гечева, като Бойчо Георгиев е приятелка със СЛЕ ГРУП, и е отменила Разрешението така че да падне в съда, а после всички ще кажат съда е виновен
pastat 06.01 2013 в 08:44 11
+ 0
- 0
Почвайте, почвайте... С лекота пак излъжете 1 мил. цигани (с пари), 1 мил. безработни (с обещания за пари), 1 мил. пенсий (с повече пари), 500 000 кандидат боядисани партийци, отпаднали от голямото лапане. Само Тиквите, да живее чалгата , да живеят милиционерите и ченгетата!
Какво стана с Васко Нинов, хванат в Гърция с кокаин огромен? Един от кукловодите на Тиквите?
Коцето 05.01 2013 в 15:20 10
+ 0
- 0
Боко пипа навсякъде, и както вече написаха не може да му се вярва за нищо. Абсолютен политически хамелеон, или иначе казано мега популист. Пред камерите говори и ужким прави нещата САМО спрямо посоката на вятъра, но това не означава, че далаверите спират! Предизборно се правят едни неща, а определени хора ще изчакат шест месеца, за да си завъртят схемата.

Защо сравнявате със предишни правителства? И родителите ми на същия принцип подкрепят тиквата - предишните били много зле, тия били по-малко зле... абе всички са зле и крадат с гъза си! Само се залъгвате, че като подкрепяте по-малко злейтаците, ще има промяна - няма да има, един дол дренки са и едните и другите. Да не забравяме производство на кой режим и етап от българската история са всички те - не може да са различни и вече 23 години го доказват.

Не видях нищо сериозно да се случи с десетките случай на записани телефонни разговори с хора на ГЕРБ, я за рекет, я за далавера. Обаче един разговор със самия 'вожд', и след по-малко от година човека, за който той лобираше, си отиде. Явно това СРС не е било предвидено, обществото да го чуе...

Иначе Хайманата го е написал по-горе - "Създай проблема, после представи решението…". Или иначе казано диалектиката на Хегел (The Hegelian Dialectic) - да, този метод на манипулиране на обществото си има име и се прилага навсякъде по света, от векове. Ефективно при това, защото хората са изпаднали в буден сън и слушат нещата, които им се казват, без да ги оспорват и без да се замислят първо дали случайно няма някой, който да има кяр от подобно нещо (каквото и да е). А това е квинтесенцията на представителната демокрация - нещата се случват, защото някой има кяр, не защото представители и чиновници работят в интерес на обществото!

Винаги се съмнявайте в нещата, които ви казват тези - виновни са до доказване на противното. Щом те приемат тази концепция за гражданите, трябва да важи и за тях!
стоян 05.01 2013 в 12:01 9
+ 0
- 0
Еееех, маа му стара!
Хората хора станаха, а ний будалите - НАРОДНИ ИЗБИРАТЕЛИ!!!
Кого ли не избирахме, все тая - КРАДЦИ И НАГЛЕЦИ!
Обаче, ние БУДАЛИТЕ, лапаме мухите. И викаме УРА...
Туй то!
НАРОДЕ????
анабел 05.01 2013 в 01:21 8
+ 0
- 0
Точно така!!!
Читател 05.01 2013 в 01:05 7
+ 0
- 0
Изобщо да не се подмазват и да не се правят на отговорни.
Каква излезе тя? Един Тома Белев и един сайт БИВОЛЪ вършат работата на цялата администрация.
И то за няколко години назад.
Тука със спиране/пускане на строежи няма да стане.
Ще им повярвам само, ако:
-- има оставки от директор до министър включително
-- дисциплинарни уволнения
-- съд с ефективни присъди

А Миро и Нона веднага трябва да подадат оставки и Бойко да решава.
Какави ПРОВЕРКИ ПОЧВАМЕ!? Те досега, ако не са знаели, да си ходят веднага.
lamski 05.01 2013 в 00:52 6
+ 0
- 0
И кой ще ги проверява тия имоти, същите дето ги продадоха ли?
анабел 04.01 2013 в 20:48 5
+ 0
- 0
На Боко не вярвам дори като каже "бяло", щото се оказва или черно, или нюанс на сивото...
Доказал се е в това отношение. Та ще ги видим ние тия "работни групи" и "сезиране на прокуратурата"... Дума не им вярвам, ей! И са си заслужили недоверието.
А какво правим с конфликта на интереси на Цецо и кумецо, лъжите на Миро и - най-важното - поемането на ПОЛИТИЧЕСКА отговорност от общия им началник!? Да не съм ги назначавала аз такива некадърни и корумпирани? Ако те не подадат оставки, шефа им ще се наложи да подаде - за пълна некадърност при избирането на кадри или по-скоро за прикриването на далаверите им. Айде нема нужда да се прави на доброто ченге, тая роля се изтърка! Кой ще ме удеби, че при парите които очевидно тези милиционери въртят, шефът им не получава своя дял?! И само не ми споменавайте Тройната коалиция и къде съм била те като са крали!!! Тва че те са крали, не оневинява сегашните крадци, които впрочем прикриват предишните, и не без изгода! И тогава имаше протести, ама дали се събирахме и двеста души... и милицията пак си биеше.
Арх. 04.01 2013 в 19:08 4
+ 0
- 0
Еми... Другият вариант е още сега да бяха казали, че това изобщо не са буни и да си продължат да си строят... Не, че е невъзможно! Досега само така са ни минавали, някой да се е съобрази от предишни правителства? Тези поне далаверата им е като цяло другаде и Боко ми прави впечатление, че за природата се застъпва. Никой не е само черен, да не забравяме!