Защо Варна избухна срещу ТИМ


04 март 2013 в 08:26 | 44148 |156
Многохиляден протест срещу кмета на Варна. Снимка: Булфото, архив
Многохиляден протест срещу кмета на Варна. Снимка: Булфото, архив

Този текст бе изпратен до OFFNews от нашата читателка Емилия Балчева. Публикуваме го в пълния му обем и без редакторска намеса. Заглавието е на OFFNews.

 

"Ти си длъжен да направиш добро от злото, защото то няма от какво друго да се прави!"

 Робърт Пен Уорън

Вместо очакваното затихване на гражданските протести и въпреки бързото намаляване на сметките за ток от електроразпределителното дружество „Енерго про” на 3 март по варненските улици излязоха над 50 000 души. Ако до следващата неделя кметът на Варна Кирил Йорданов не подаде оставка, те може да достигнат и 70 000 - толкова, колкото наброяват гласувалите за него на последните местни избори.

Защо протестите във Варна са най-многобройни? Защо мълчаливите и инертни толкова години варненци сега са най-гневни и безстрашни до смърт? Отговорът може би се крие в следния цитат от „Изкуството на войната” на китайския пълководец Сун-Дзъ - любимата книга на Марин Митев – един от основателите на варненската групировка ТИМ и съсобственик на огромната ù икономическа империя: „В изкуството на войната има 9 полеви разновидности... Последната се нарича „безнадеждно пространство”. Това е мястото, на което единственото ти спасение от унищожение е в незабавната битка”.

През последните години варненци са в непрекъснато състояние на война, обявена им както от ТИМ, така и от общинската и държавната администрация. Години наред групировката безнаказано рекетира и ограбва гражданите, „законово” придобива общински и държавни земи, получава протекцията на висши управници, за да получи чрез фирмите си обществени поръчки в много общини на страната без конкурс и то на цени в ущърб на държавата. Има съмнения, че зад чешкото дружество „Енерго про”, купило миналата година мажоритарния дял акции на „ЕОН” и 33 % акции на държавата, стои пак икономическата групировка. Сега тимаджиите директно бъркат в джоба на всеки варненец чрез сметките за доставената електроенергия.

За гражданите на Варна държавата – това е ТИМ и цялото ù престъпно лоби в българските органи на властта. Единствената форма на общинско управление в града е плутокрацията. Кметът Кирил Йорданов и почти всички общински органи работят за интересите на тимаджийската олигархия. За варненци е видно обаче и че на най-високо държавно ниво има сливане на държавата с тимаджийските структури, които действат брутално и безскрупулно със своите конкуренти и опоненти. Не един и двама министри са обслужвали интересите на групировката (от последните години: Асен Гагаузов, настоящият президент Росен Плевнелиев и Лиляна Павлова като министри на регионалното развитие и благоустройството, Бойко Борисов в качеството си на кмет на София и на министър председател в оставка и др.).

Бизнес империята на ТИМ се е разраснала неимоверно и чрез свързаните помежду си фирми заема важно място в почти всички области на икономическия и финансов живот на страната: търговия със зърно, производство и търговия на изкуствени торове, полимери и петролни продукти, въздушен транспорт, морско и речно корабоплаване, финанси, банково дело, застраховане, пенсионно осигуряване, участие в дълговия пазар и фондовата борса, износ на електроенергия, концесия за добив на природен газ в Черно море, охранителна дейност и др.

Марин Митев гордо се хвали, че бизнес империята на „Отбора ТИМ” съставя 10 % от Брутния вътрешен продукт. Само че според Търговския регистър при Агенцията по вписванията единственият акционер на „Хиимпорт инвест” АД е „Химимпорт инвест институт” с регистрация в Лихтенщайн и със седалище Вадуц, т.е. парите на ТИМ се изтеглят от България в офшорната зона. Така че патриотичните приказки са просто едно лицемерие и арогантност.

Ако варненският плутократичен модел падне под напора на обществения гняв, това ще е изключително важен урок за всички кметове и местни органи на управление, ще е заплашително напомняне, че все някога идва българският Видовден. Заплашителен знак ще е и за представителите на държавната власт, защото моделът „Варна” е умален вариант на модела „България”.

Може би още днес варненският кмет ще подаде оставка заедно с всички общински съветници, участвали пряко или с мълчаливо съгласие в общинските далавери. По-трудното обаче ще е оттук нататък – с какви механизми да се заставят бъдещите избраници да работят за гражданското благо. Важното е, че варненци вече не живеят в онова безвремие на крепостническо мислене, духовна леност и омерзение. От пролетта на 2012 г., когато се сложи началото на многократните протести за спасяване на Морската градина, те започнаха да си възвръщат самоуважението, увереността и дързостта на предците си – старите достолепни граждани на най-големия ни черноморски град.

Каква ирония на съдбата: в химна на политическа партия „Нашият град” – личната партия на ТИМ, е предречен днешният, едновременно гневен и възторжен, бунт на Варна:

Нашият град се събужда. Нашият град е жив!

Твоят град. Той е твой!

Свързани новини
Препоръчани материали
Галя Петкова 04.03 2013 в 20:00 36
+ 0
- 0
Браво за статията!!!Самата истина!!!Ако държавата има желание , може да разплете кошницата която са си оплели ТИМ!!!Ако трябва под граждански натиск в цялата страна, трябва да се направи пълно разследване и изземване на имоти и всичко останало в полза на държавата!!!Сега е на ход прокуратурата!!!
orlovMost 04.03 2013 в 19:59 35
+ 0
- 0
10% ЩАСТИЕ ПЛЮС 10-те искания на протестиращите граждани!

Президентът на РБ да поиска от Народното събрание Декларация за подкрепа
и съгласие за изпълнение на следните 10 предложения от протестиращите граждани:

10% плюс за доходите, като компенсация на увеличението на ток-вода- топло разходите, чрез увеличаване на държавния дълг, както е в целия културен свят (без сиромахомилски дянковщини). Така РБ няма да бъде първа по без бюджетен дефицит (прощавай Евро!), но няма да е и последна по доходи на гражданите.

1. 10% увеличение на минималната заплата (340 лв.) и 10% увеличение на ниските заплати (до 500 лв.) от 1 юли 2013. Така ще се изравним с Косово, Румъния и Сърбия.
2. 10% ново увеличение на всички пенсии (и 10% повишаване на прага) от 1 юли 2013.
„Швейцарското правило“ да стане задължително за ежегодно компенсиране на пенсиите.
3. 10% намаляване на безработицата чрез финансиране на проекти до края на 2013.
4. 10% гражданска квота (10% нови лица, кандидати за депутати) в съществуващите партии чрез Декларация от всяка отделна партия от Парламента.
5. Конституционен контрол върху медиите за недопускане на подстрекателство с антиконституционни призиви за промяна на държавното устройство.
6. Приемане на Закона за образованието от съществуващия парламент. Чрез извънредно („спиране на часовника“ за седмица). Парламентът ни дължи това усилие.
7. Студентките с извънредно финансиране за отглеждането на до три деца. Едногодишен мораториум върху повишаване на таксите за студенти.
8. Приемане на Закон за взаимоспомагателните каси и приравняването им с другите кредитни институции в полза на малкия бизнес до 1 септември 2013.
9. Постигане на реално задължително основно образование чрез тестова проверка.
10. Отказ от влизане в Шенгенското пространство. Щом не ни искат, отказваме да влезем. Това ще ни предпази от реалната афро-азиатска емигрантска вълна към РБ.
Георги Хаджитинев 04.03 2013 в 19:14 34
+ 0
- 0
Морската градина сега се застроява от ТИМ,а не от някой.
Ivan 04.03 2013 в 18:58 33
+ 0
- 0
Балчева е смела ЖЕНА. Проблемът е, че в България няма смели МЪЖЕ. Отдавна.
izmislica 04.03 2013 в 18:14 32
+ 0
- 0
Някой да знае как се взима лиценз на ЧЕЗ? А случайно някой дали може да направи справка на кой е Енерго про??? Статията е такава постановка преплетена от истини и лъжи, че няма до къде. И не напразно се говори за морската градина точно там е разковничето на войната срещу ТИМ. Господата объркаха сметките на някой който я беше харесал за присвояване и сега се плаща на хора да настройват населението срещу тях за това е войната, за парче земя. Дори използват смърта на момчето което се запали в същата посока сега се пусна слух, че те са го били убили а не е се запалил понеже е искал оставката на кмета.Има плакат който много ясно показва какво е искало момчето. Всичко е мръсна и долна постановка заради това че някой не успя да лапне морската и да я застрои и сега се изливат купища пари за да се прави този (бунт)
ана 04.03 2013 в 17:03 31
+ 0
- 0
А АТАКИТЕ СРЕЩУ ЧЕЗ ОТ КОЙ СА СПОНСОРИРАНИ И ЗАЩО? ЗА ДА ВЗЕМАТ ТИМ И ТЕХНИЯ ЛИЦЕНЗ! ТОВА Е ИСТИНАТА.
ясминка 04.03 2013 в 16:30 30
+ 0
- 0
Позволи ми да имам някакви съмнения относно това, как разбират професията си. Искането им обаче е много добро и на място. Не случайно никоя почти никоя медия не го тиражира.
Астерикс 04.03 2013 в 16:17 29
+ 0
- 0
Хората от полицейския синдикат са много свестни и са истински загрижени за професията си и изпълняващите я!
Ицо Христов 04.03 2013 в 16:13 28
+ 1
- 0
А колко от неварненци са им виждали "ПАЛАТА"?
ясминка 04.03 2013 в 15:40 27
+ 0
- 0
В следващия етап трябва, да включим окупиране на прокуратурата, полицията и съда. От полицейския синдикат, наскоро излязоха с искане за заместник министър с гражданска квота. Това е много добра идея (не мога да повярвам, че го пиша), не знам дали в София имаме енергия да го наложим, но Варна очевидно има. Пламен Горанов ни показа, че всъщност крайното решение е наше, не на изродите от ТИМ, ВИС, СИК, ПИБ, ДСК, цял ден няма да ми стигне да ги изброя.