Чешко издание вкара и Еврохолд в сделката за ЧЕЗ, компанията отрече

Светослав Метанов 25 март 2019 в 16:41 3064 0

Чешкото издание Лидове новини, което се смята за близко до чешкия премиер Андрей Бабиш, обяви българската компания "Еврохолд" за новия кандидат-купувач на бизнеса на ЧЕЗ в България.

Според медията, която първа публикува случващото се по сделката, българската финансова група разчитала на финансиране от руска банка.

Позовавайки се на клаузи за конфинденциалност от ЧЕЗ нито потвърждават, нито изключват тази възможност пред чешкия вестник.

Наскоро стана ясно, че за енергото, доставящо ток в Западна България, има и трети потенциален купувач освен "Инерком" на Гинка Върбакова и "Индия Пауър".

Така ситуацията по сделката става все по-забавна. Третата оферта идва в момент когато реално договорът на ЧЕЗ с бизнесдамата Върбакова, която не получи разрешение от КЗК за придобиването, все още е в сила. А индийците се ослушват и вече не са много въодушевени от навлизане в България.

По-късно от Еврохолд разпространиха позиция по публикацията в Лидове новини.

"Следвайки своята корпоративна политика и правила, „Еврохолд България“ АД не коментира слухове или спекулативни информации, особено, когато това засяга трети страни", гласи официалната позиция на компанията.

“Бихме искали да припомним на всеки, че „Еврохолд“ е публична компания, чийто акции се търгуват на Българската и Варшавската фондова борса и като такава, тя спазва стриктно законовите разпоредби и правилата за разкриване и разпространение на корпоративна информация - процес, който се следи внимателно от финансовите регулатори", се казва още в изявлението.

От дружеството обясняват, че всяка една публикувана спекулативна непотвърдена информация би могла да повлияе на цената на акциите на холдинга и да увреди интересите на акционерите, включително миноритарните, като това би могло да се счита и за нарушение на законите, които регулират дейността на публичните компании.

„Ако компанията и подразделенията й възнамеряват да реализират нови придобивания в бъдеще, те ще ги обявят публично и своевременно ще информират всички заинтересовани лица”, казват още от „Еврохолд България“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!