Еврокомисията одобри помощ от 1,5 милиарда лева за покриване на заплати в България

OFFNews
15 април 2020 в 11:40 | 5174 |3

Европейската комисия одобри българската схема за субсидиране на заплатите на стойност 1,5 милиарда лева (прибл. 770 милиона евро), имаща за цел да бъде запазена заетостта в секторите, които са най-силно засегнати от мерките за изолация.

Схемата е одобрена съгласно Временната рамка за държавната помощ, приета от Еврокомисията.

Мярката е ограничена до предприятията с дейност в секторите, които са най-силно засегнати от настоящата криза в областта на общественото здраве, като търговията на дребно, туризма, пътническия транспорт, културата, спортните дейности, дейностите за развлечение и отдих и други.

България уведоми ЕК, като се позова на Временната рамка, за схема за помощ под формата на субсидии за заплатите, която ще позволи на българските органи да финансират 60 % от разходите за заплати (включително социалноосигурителните вноски, плащани от работодателите) на предприятията, които, поради пандемията, без помощта ще съкратят своя персонал.

Схемата за помощ е с максималната продължителност от 12 месеца.

"В тези трудни времена е изключително важно да бъде запазена заетостта в секторите, които са особено силно изложени на икономическите последици от пандемията от коронавируса. Това е важно за препитанието на много работници и ще позволи на европейската икономика да се възстанови бързо след кризата. Българската схема, която одобрихме, ще помогне на хиляди работници да запазят работните си места, а на предприятията да възобновят дейността си веднага щом обстоятелствата го позволят. Работим с държавите членки, за да гарантираме, че това се прави в съответствие с правилата на ЕС" - заяви изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията.

Препоръчани материали
elbarbudo

Рейтинг : 7024

15.04 2020 в 12:48 3
+ 0
- 0
Гледам и топлофикациите ще намажат филията с мазнинка.
elbarbudo

Рейтинг : 7024

15.04 2020 в 12:45 2
+ 1
- 0
Това като гледам не е помощ от ес, а одобрение на българската държава да плаща. Предполагам 6i6i, гела и другите олигарси приближени на шайката ще намаже филията с мазнинка.
aviatora

Рейтинг : 13355

15.04 2020 в 12:40 1
+ 0
- 0
"Глашатаите" скоро обявиха, ще има помощ от ЕК, а след това, че няма да има??????