'Летище София' намалява със 70% таксата за паркиране на авиопревозвачите

OFFNews 03 юни 2020 в 15:47 1991 0

Летищната такса за паркиране на "Летище София" се намалява със 70%, а предвиденият срок на действие е шест месеца, но не по-късно от настъпване на ефективната дата на концесията на аеропорта. Това стана ясно от решение на правителството днес. 

Тази мярка е приложима за всички въздушни превозвачи, които изпълняват полети от и до "Летище София".

Това е една от мерките за подпомагане на въздушния транспорт, който понесе тежки загуби от коронавирусната пандемия.

С 8 месеца се отлага плащането на таксите за аеронавигационно обслужване в зоните и районите на летищата от всички въздушни превозвачи. Тази мярка също важи за всички авиокомпании.

Плащането на концесионно възнаграждение, дължимо за 2020 г., също се отлага за летище "София", както и извършването на оперативни и капиталови разходи.

Отлагането на плащането на концесионно възнаграждение е приложимо за концесионерите на гражданско летище за обществено ползване Бургас и Варна.

Подобна мярка е одобрена от Европейската комисия на 11 април за отлагане плащането на концесионни такси от операторите на летищата в Шарлероа и Лиеж, Белгия. Тя е селективна и условие за нейното въвеждане е одобряването от службите на ЕК.

Всяка една от предложените мерки в доклада ще бъде приведена в изпълнение след спазване на необходимите национални процедури, както и тези на ниво ЕК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!