Пик на безработицата през април: има нетипичен ръст сред висшистите, прогнозират изчезване на работни места

OFFNews 28 април 2020 в 14:57 2594 0

Пик на новорегистрираните безработни у нас се наблюдава в седмицата между 6-и и 12 април, по данни на Агенцията по заетостта. А според анализ на икономисти от Института за пазарна икономика (ИПИ), цитиран от БНР, нетипичен е ръстът на висистите сред тях, има и вероятност от пълно изчезване на работни места.

38 хиляди са новорегистрирани безработни, по-голямата част от които - през април. Поради методиката на статистическата обработка окончателните данни ще са ясни по-късно, но сравнението със същия период на 2019 г. сочи увеличение с 16 000.

Най-много безработни на пазара на труда са изнесли секторите "Туризъм", "Хотелиерство и ресторантьорство", а също и културните и спортните институции, както и редица производства. Неочаквано за анализаторите, голям е ръстът на висшистите, загубили работата си.

Областите с най-високи нива на безработица не случайно са Бургас и Варна, уточни Адриан Николов от ИПИ. "Това, което все още не можем да предвидим, е колко ще е слаб туристическият сезон това лято. Така ще разберем колко от хората няма да могат да намерят сезонната си работа в туризма заради това, че сезонът ще е много по-слаб", каза той и прогнозира, че част от работните места никога повече може да не се появят отново.

Според него няма причина да се притесняваме за реализацията на висшистите. Смята, че те бързо ще се върнат на пазара на труда. "Те имат много повече възможности за реализация на пазара на труда - било то за преквалификация, било за връщане към специалността си. Най-вероятно ще видим бързото им завръщане скоро след отпадане на ограничителните мерки" - прогнозира той.

По-скоро въпросът е какво правим с хората с по-ниско образование и по-малка квалификация. Те са тези, при които има най-голям риск да останат без работа, след като са намерили трудно работните си места преди кризата. Тук на преден план излизат много от слабите страни на нашата система на трудово посредничество и на бюрата по труда, тъй като нашите мерки са насочени почти изцяло към създаване на временна заетост, но проучвания от последните десетина година сочат, че много рядко създаването на временна заетост се материализира във вид на адекватни умения и, съответно, задържане на тази заетост след периода на временната заетост.

Имаме прекалено малко програми за продължаващи програми и преквалификация на безработни - смята той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!