Управителят на БНБ: Членството на България в еврозоната може да е полезно и за двете страни

OFFNews 23 октомври 2018 в 17:21 2234 0

Димитър Радев
Димитър Радев

Членството на България в еврозоната може да е полезно и за двете страни, твърди управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев в публикация в изданието Euromoney Yearbook: Global Banking & Policy Review 2018 от 19 октомври.

"От една страна - пише Радев - България може да допринесе за укрепването на устойчивостта и стабилността на еврозоната. Страната е показала впечатляваща многогодишна предистория на успешно покриване на номиналните маастрихтски критерии за конвергенция. Например, разумното управление на публичните финанси на България осигури като цяло балансирани бюджети за по-голяма част от миналите две десетилетия. Към момента съотношението дълг/БВП на България е на трето място сред най-ниските в ЕС. Ето защо да се добави още един глас в полза на здравия разум по въпросите, свързани с управлението на публичните финанси в еврозоната, би било от полза за всички.

От друга страна, самият процес на присъединяване към еврозоната дава тласък за провеждане на необходимите политики и мобилизира институциите в България. Свързаните с това усилия за реформи са насочени към ускоряване на реалната конвергенция на нашата национална икономика към еврозоната."

Дали влизането на България в еврозоната не се проточи твърде дълго, пита Радев и посочва, че отговорът е отвъд оценката за покриването на различните критерии за конвергенция. "Днес цялостната готовност на България се анализира от гледна точка на уроците, които еврозоната научи от неотдавнашната финансова криза", пише той.

"В днешно време, един кандидат за присъединяване към еврозоната и нейния Единен надзорен механизъм трябва да докаже, наред с другото, стабилността на своята финансова система, както и качеството и ефективността на своите институции. Това е логиката зад неотдавна обявения нов подход, който да се прилага от България по отношение на участието на българския лев във Валутния механизъм II (ERM II)."

Новият път на България към пълноправно членство в еврозоната ще ни преведе през неизследвана досега територия, прогнозира управителят на БНБ и прогнозира, че може да срещнем както вътрешни, така и външни рискове, които да повлияят напредъка на въвеждането на еврото в България.

Еврозоната днес е различна от тази преди десетилетие, затова всяко бъдещо разширение ще бъде различно от предходните, допълва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!