Валери Симеонов: Бюджет 2018 е богата пица

Невена Илиева 27 октомври 2017 в 17:40 3289 0

Снимка БГНЕС

Вицепремиерът Валери Симеонов сравни Закона за бюджет 2018 с добре аранжирана пица "Калцоне", използвайки жаргона на министъра на финансите в периода 2009 - 2013 г. Симеон Дянков. По думите му той се ползва с добра подкрепа, а според министъра на финансите Владислав Горанов той е разчетен така, че "държавата да работи нормално". 

Пет организации подкрепиха проекта за бюджет за догодина по време на заседание на Съвета за тристранно сътрудничество. Две обаче не одобриха плана - Българска стопанска камара и КНСБ, които организираха и голям протест днес под надслов "За достойно заплащане". 

По отношение на заплатите и социалните плащания Бюджет 2018 предвижда минималната работна заплата да се повиши от 460 лв. на 510 лв. от 1 януари, а през юли всички пенсии ще бъдат индексирани с 3,8%, като минималната стане 207.60 лева.

В законопроекта е включен и специален текст, който гарантира, че индексацията ще е за всички пенсионери и няма да се повтори ситуацията от тази година, когато близо 5000 пенсионери не получиха увеличение. Ще бъдат увеличени заплатите на учители, полицаи, в армията и други. Ще бъдат увеличени и социалните плащания, НЗОК ще получи 400 млн. повече. 

КНСБ обаче настояха за бързи промени в проекта по време на днешния протест, преди да бъде внесен за гласуване в Народното събрание. Според тях предвиденото увеличение е крайно недостатъчно и не стига за всички. Синдикатите заявиха, че ако не бъдат изпълнени исканията им, ще има нови протести. 

По време на срещата между държавата, работодателите и синдикатите бе обсъдена темата дали трябва да отпадне класът за прослужено време. Всяка страна обаче държеше на позицията си - синдикатите заявиха, че "ако работодателите искат по-опитни служители, трябва да си плащат за това", а работодателите пък казаха, че подобна практика не съществува никъде в ЕС, освен у нас. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!