Градският трубадур Гилем Деск идва в България на 24 ноември

ОFFNews 25 септември 2017 в 12:16 3876 0

Едно любопитно събитие за всички меломани и любители на старинния звук предстои тази есен – първото гостуване в България на френския композитор и виртуоз на инструмента хърди-гърди Гилем Деск на 24 ноември в Студио 1 на БНР от 21 ч.

Музикантът идва у нас по покана на триото "Ambient Folklore" и "Alarma Punk Jazz".

Инструментът хърди-гърди (нем. Drehleier, фр. Vielle a roue) датира от XII век и е слабо познат у нас. На практика до момента няма артисти, представяли в България изключително екзотичното му звучене на живо. Гилем Деск пристига със своето електрическо хърди-гърди, което на външен вид може да се опише като електрическа латерна с ръчка или както го наричат от "The Society of Rare and Strange Instruments" - ренесансов синтезатор с манивела. 

Деск е съвременен градски трубадур, който пътува по сцените, площадите и фестивалите на Франция и омагьосва публиката със създадените от самите него мелодии, съчетаващи звуци.

Понякога той пътува сам, друг път можем да го видим с групата му "Arcane Alchemists", a стремежът му към музикален експеримент се изразява в множество колаборации с артисти от различни жанрове, като характерният звук на неговият инструмент може да бъде доловен и в не малко филмови проекти. 

Често пъти творчеството му е сравнявано с левантинска музика, преплетена със съвременен пънк. Част от композициите си музикантът е събрал и в дебютния си албум, който предстои да излезе тази есен. 

Деск черпи вдъхновение както от традицията на автентичното хърди-гърди, така и от съвременната музика като резултатът е една магическа импровизация, която ни потапя в една непозната вселена. 

На 24 ноември от 21:00 ч. Деск ни кани заедно да изживеем една несравнима емоция в Студио 1 на БНР и да се отправим на едно вълнуващо пътуване към други измерения, ей така семпло, между няколко завъртания на емблематичния си инструмент.

Повече информация ще откриете на фейсбук страницата на събитието.

Билети за събитието могат да бъдат закупени предварително онлайн в системата на EPAYGO и на касите на EasyPay в цялата страна.

Цените са както следва:
20 лв до 30 октомври 
22 лв. до 24 ноември
в деня на концерта - 25 лв. на място

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!