Проект 'Будителките' възражда спомена за 15 видни българки

OFFNews 23 октомври 2019 в 17:04 4000 0

Българските будителки и тяхната роля в изграждането на съвременното българско общество – това е темата на предстоящата лекция в галерия +Това, ул.“Марин Дринов“ 30, на 31.10.2019 г. Независимият женски сайт Момичетата от града, с подкрепата на на Програма „Култура“ към Столична община, ви канят на беседа, в която Елица Павлович, един от авторите на проекта, ще разкаже за живота и делото на 15 бележити българки, изиграли огромна роля за пробуждането на нашите сънародници след Освобождението, сред тях – Екатерина Каравелова, Евдокия Филова, Люба Кутинчева, Елисавета Консулова-Вазова, Мара Белчева.

Беседата ще открие изложба от 15 пана, които разказват техните лични истории. Материалите за тези истории, както и уникални, непоказвани досега фотографии, са предоставени на авторите с любезното съдействие на Държавния архив.
През 2020 г. проект „Будителките“ ще продължи с издаването на книга, както и с учредяването на ежегодните награди за съвременни будителки - българки с принос в българския обществен и културен живот.

Тогава специално жури ще анонсира категориите и номинациите във всяка една от тях, а след това всеки ще може да гласува за своя фаворит. Наградите ще бъдат връчени за първи път в навечерието на Празника на будителите, на 1 ноември 2020.

15-те личности, включени в инициативата, са разпределени в 5 категории:
• Изкуство: Бистра Винарова-Радева, архитект Виктория Ангелова-Винарова и Елисавета Консулова-Вазова
• Наука: Анастасия Тошева, Евдокия Филова и Елисавета Карамихайлова
• Общество: Екатерина Каравелова, Констанца Ляпчева и Люба Кутинчева
• Красота: Пелагия Видинска и Теодора Пейкова, Юлия Малинова
• Литература: Ана Карима, Екатерина Ненчева и Мара Белчева

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!