Българка в класация на хората, чийто глас ще се чува в Европа през 2018-а

OFFNews 07 декември 2017 в 14:43 6998 1

Българка намери място сред 28-те души, които ще оформят облика на Европа през 2018 година в класация на списание Politico.

Мина Андреева е под №24 сред представителите (18 мъже и 10 жени) на 28 държави. Те са политици, бизнес лидери, артисти, писатели. "Гласът на Юнкер", а официално - говорител на Европейската комисия, е наречена "пазителят" на президента Жан-Клод Юнкер от "Politico".

Мина е дъщеря на журналиста Александър Андреев - главен редактор на българската редакция на "Дойче веле". Родена е на 5 април 1983 г. в София и когато е 8, властите позволяват на семейството да замине за Германия, където баща ѝ работи за "Дойче веле". От годините в България помни, че майка ѝ - Невяна Андреева, ѝ говори на английски, за да я подготви за времето след края на комунистическия режим.

Мина завършва средното си образование в Германия и двойно гражданство - българско и немско.

34-годишната Андреева е "гласът" на Юнкер - особено когато става въпрос за общуването с германската преса, отбелязва "Politico" и допълва, че това я прави ключова фигура за усилията на председателя да достигне германското общество, което ще трябва спечели, за да прокара реформите си в ЕС преди излизането на Великобритания през 2019 г.

Говорителката му споделя, че е искала да стане говорител още когато е била на 6 годинки, за да има възможността да "стои на сцена и да носи хубави дрехи" и да бъде гласът на някой, на нещо, което си струва.

Тя получава това, което желае. Сега е лоялен член на най-приближения кръг около Юнкер и всъщност прави много повече от колегите си, за да представи Юнкер пред света.

Нейното предизвикателство за следващата година е да докаже, че, въпреки, че Еманюел Макрон е харизматичен, уверен и амбициозен, плановете на Юнкер за ЕС имат най-голям шанс да се реализират. Плановете на френския президент са смели, но тези на Юнкер са по-приемливи, казва тя.

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!