Спират ли регионалните новини и предавания по БНТ 2?

Нели Огнянова 17 март 2018 в 08:55 15456 0

Натискът върху Денят започва с култура и анонсът за играта Стани богат показват, че в БНТ се обмислят промени.

Екипът на Денят започва с култура извърши нещо правилно: съобщи за намесата публично. Единствено уместно поведение в една обществена телевизия. Но след това отново настъпи тишина, от медиите научаваме по нещо за продуцентите на предаването.

Вълната на промени е достигнала БНТ2: според служители на обществената телевизия от 2 април няма да се произвеждат регионални новини и регионални предавания.

БНТ2 е терен на регионалната информация, така е и по лицензия – не по-малко от 50 на сто от общото програмно време на новините е за новини с регионална тематика; актуалните предавания са не по-малко от 25 на сто от седмичното програмно време; изискват се и предавания, отразяващи достиженията и проблемите на българската култура на регионално равнище; оригинална продукция с регионална тематика и пр. – вж Решение № 175/2011 на Съвета за електронни медии.

Ако в обществената телевизия се готви толкова сериозна промяна, засягат се задължения и по лицензия, и по закон. А за много сериозна промяна трябват сериозни проучвания, сериозна обосновка и много сериозна прозрачност. Едва след което – и в зависимост от резултатите от анализите – да се иска мотивирано промяна на лицензията.

Във всеки случай работа на СЕМ е да гарантира медийния плурализъм и регионалното съдържание в обществената телевизия.

За сравнение можем да видим подготовката на решение, засягащо обществена програма в Обединеното кралство: обосновка с оценка на въздействието и повечко наука.

Б. ред. - Текстът на проф. Нели Огнянова е от блога ѝ "Медийно право".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!