2013: Какво научихме за себе си?

Юрий Йорданов
01 януари 2014 в 21:05 | 5798 |8

Ако правим за кой ли път опит да "теглим" чертата на тръгващата си година, то е защото в душата на всеки се борят чувството за изгубеното време и надеждата, че преживяното време в последните 365 дни не е било напразно, а животът пропилян. Душите ни търсят спасителната надежда за смисъла на изживяното.

И ако "преговаряме" от седмици безвремието и лицата му от властта на отминаващата 2013, и все не намираме рационалните "аргументи", ние сме в клопката на своята природа. Живеещи "вечно" под покрива на своята къща, ние не усещаме през резултати промените, които настъпиха в душите ни в последните 52 седмици.

Зад привичната и "еднаква" снимка на лицата и държавата ни се случи "нещо". Една невидима за сега, но драстична в дълбочината си промяна. Дълбоко, някъде в корените на душите ни, ние се "познахме", усетихме, почувствахме се и се сепнахме от себе си. Дори държавата ни все да не успява на "напипа" своето дъно на разпад и разбягване от базовите ценности, ние, мравките, стигнахме до дъното на слабостта и неверието в себе си.

Оттук нататък, след 2013, митичната дума "гражданин" ще бъде най-често употребяваната в нашите разговори със самите себе си. Търсенето на скритите смисли на тази "проста" дума е започнало, за да не свърши никога. Оттук нататък, път назад няма.

Гледано от тази преспектива, 2013 е най-важната и най-ценната ни година, и истинският камък на основите на една ценност, която 24 години бе мит или упражнение по красиво говорене.

Упражнението свърши - ние разбрахме, че дъното на моралния разпад е под личната "юрисдикция" на всеки от нас. Ние разбрахме себе си, и някак трудно, мъчително, но еднозначно разбрахме кой? е истинския "господар" на живота ни.

Ненаученият урок на 24 годишната "свобода" свърши. Идват нови дни, в които недоволството от "жълтите павета", ще става все повече недоволството на сивите павета. Събуждането ще става все "по-заразно" и все повече "нелечимо" масово осмисляне за силата на индивидуалната съпротива като сила на колективната воля за промяна. Гражданинът се събуди от своя "посткомунистически" сън. Ядосан на себе си, "гладен" за правата си, осъзнал се за силата си.

Ние разбрахме още един "прост" факт - центърът на живота ни не е корема и физиологическото, а в душата и духа! Привидно ясното, но несъзнавано до днес, стана видно за едно мнозинство.

2013 свършва, за да бъде разбрана още по-силно в резултатите си през идващите години, когато научените уроци на "пост-комунистическата" демокрация ще се превърнат в колективна задача на все повече повярвали в Промяната!

България и Българите взеха с невидим за очите, но голям успех за душите ни свой първи урок по вяра в себе си, излизайки за първи път по автентично траен и масов начин на "битка" за своя живот. Четирите сезона протести казват едно.

Ние, българите, не сме същите! Нашата България не е същата! Това не са лозунги, а изстрадани факти. Посятото от нас самите в нашите души ще покълне, поливано от нашата колективна вяра в силата на доброто и обичта към "другия", непознатия до всеки от нас.

Ние никога повече няма да търсим дъното на душите си - вървим към светлината на духа. Повярвали си трудно, но събудили се завинаги. С едно колективно прозрение - сам никой никога не постига нищо. Егото направи крачка назад!

Въпросът днес е: "Кои сме ние?"

Урокът продължава!

Препоръчани материали
Лопе де Вега 06.01 2014 в 10:35 9
+ 0
- 3
Злоупотребата с кавички говори за ограничено мислене. Жалко за труда. Много писане за нищо и никакво. От целия словесен (айде от мен да мине - вербален - да стане по-антилигентно!) тюрлю-гювеч остава само едно - не се променяме и си оставаме същите! Поздрав!
гербер 06.01 2014 в 10:17 8
+ 0
- 3
Охо, съпругът на Саша Безуханова - Йорданова, бивш комсомолски секретар на "Кинтекс" пак се прави на антикомунист...
o_sando 05.01 2014 в 11:04 7
+ 1
- 2

... "Ние разбрахме още един "прост" факт - центърът на живота ни не е корема и физиологическото, а в душата и духа!
Привидно ясното, но несъзнавано до днес... "

Господинът, явно е поел Отговорност за Простия "факт" в семейството. За Сложните факти отговаря съпругата,
а за най-сложните факти - дечицата... та така

... припомних си стар виц за йога-практиката за каляване на духа и т.н... разказвам:
Начинаещият йога, кандидат за силен Духи т.н. не трябвало да се храни 1,2,3 и така 20 дни, само вода да пиел, много вода...
На 21-вия ден трябвало да отиде на огряна от слънчице полянка, с млада зелена тревица, птички да пеят, свеж ветрец да
галел бузките.. И трявало там да клекне и да се Изсе*е...мхм
Отива на 21-ия ден нашия кандидат/Повелител на Духа и т.н. Кляка, напъва... НИЩО! Пак напъва - пак НЕ ?!?
Въртял, сукал, Аре, Кришна, аре, аре - ама НЕ, та НЕ, не става! По едно време дочува шумолене зад гърба си...
обръща се и КАКВО да ВИДИ...гъ*еца му (подъл предател) - тревица пасе...
proswetlitel 02.01 2014 в 20:24 6
+ 3
- 0
дали пък и този път не представяме желаното за действително?тихата подкрепа е по-важна от тихия страх.да.далеч сме, обаче от истинската промяна .нещо повече.имаме все още проблем с посоката,въпреки ,че сме в европейския съюз формално.това,което се случва е зачатието.за рожбата трябва да чакаме.и радостта ни няма да е пълна,защото някои не само не я желаят ,но са готови на всичко да попречат на появата и.катарзисът не се е състоял.после трябва мъчително да дойдат ,новото ляво ,новото дясно ,единението..имаме само лист и молив..новата история ще я пишем трудно и бурно...
mechok 02.01 2014 в 15:50 5
+ 1
- 1
Благодаря за отовора. Честита да е!
мнение от IP 02.01 2014 в 10:16 4
+ 10
- 0
mechok,което не искаш не чети.Хубаво е, че нашите автори е отделна рубрика с отделно бутонче и е само за тези, които искат да прочетат тези неща. Мен лично повечето неща ми допадат и чета с интерес. Честита нова година!
mechok 02.01 2014 в 03:40 2
+ 1
- 14
Сън не ме хваща и чета и не вярвам на ушите си:
"Ние разбрахме себе си, и някак трудно, мъчително, но еднозначно разбрахме кой? е истинския "господар" на живота ни."
Аз пък, с риск да ме прокълнат в този сайт, нееднозначно бих ти ебал майката гадна плъзгава, мазна, мъглява и червеникаво кафява!
И ей, плазмодий, земи поне се избръсни, та ако ти падне керемида и те утрепа, да си на чисто.
mechok 02.01 2014 в 02:56 1
+ 2
- 15
Абе ейййй, юрийййй...гагарин. Слез на земята бе тъпанар. Явно необятната руска земя ви създава такива.
"...уроци на "пост-комунистическата" демокрация ще се превърнат в колективна задача..."
С удоволствие бих те колективизирал и тебе, и жена ти, и майка ти да е...
За кого пишеш ти? За хора, за животни, за себе си?
И ми е чудно, кой, кой, кой те пуска да мажеш с думи на роден български неща, които и идея си нямаш какви са.
Мърльо, ако искаш да кажеш нещо на българите (един от тях съм аз), опитай да го кажеш нормално. Защото "Дълбоко, някъде в корените на душите ни..." започваме да мразим такива като тебе. Нищо-казващи, пробутващи текст за пари, но и гадно усещане в читателя.