Иван Лосев, когото глобиха 30 000 рубли, защото му се присънил Зеленски

Дмитрий Чупраков за OFFNews 24 март 2023 в 07:38 11005 6

Иван Лосев

Снимка Скрийншот

Иван Лосев

Една сутрин Иван Лосев, жител на град Чита, е обезпокоен от неочаквано телефонно обаждане.

От другата страна на телефона се чува гласът на служител на реда, който казва на Иван, че е заподозрян в дискредитиране на руската армия и трябва да дойде в полицията. По време на производството се оказва, че определен офицер от ФСБ на име Данилов от град Забайкалск, който е на 400 километра от Чита, е записал съдържанието на историите на Иван Лосев в Instagram. В протокола има скрийншотове на истории, в които Иван осъжда мобилизацията и разказва съня си.

Иван казва, че често споделя всякакви глупости в своя Instagram профил. След като Путин обявява мобилизация, у Иван Лосев се появяват стрес и страх, че може да го пратят на война.

„И тогава имах такъв сън, спомних си го в детайли. Помислих си: добре, поне нещо смешно, смешно в целия дневен ред. Моите абонати се засмяха, казаха, че това е страхотен сън “ - спомня си Иван.

Съдържанието на текста в Instagram, заради който полицията привиква Иван Лосев, е:

„Днес сънувах, че ме мобилизираха, доведоха ме в някакъв подготвителен лагер и в този момент въоръжените сили на Украйна, водени от Зеленски, нахлуха там, вързаха всички, щяха да стрелят. Тогава Зеленски мина покрай мен и каза: „О, аз съм твой фен, видях истории в Instagram, слава на Украйна!“. Отговарям му: "Слава на героите!" Зеленски радостно ме потупва по рамото и казва: „И така, пуснете го, разстреляйте всички останали“. И ето ние стоим с него, гледаме всичко това и аз му казвам: „Мога ли да направя селфи за Instagram с теб?“ Зеленски казва: "Можете".

Скрийншот от инстаграм профила на Иван Лосев, приложен като материал към следствието

Иван вече се е примирил с мисълта, че може да се наложи да избяга от страната или да влезе в затвора, но не смята, че това ще продължи дълго.

„Струва ми се, че войната е на път да свърши - и тя няма да приключи в полза на Русия. Сигурен съм, че Украйна ще спечели. Веднага щом Украйна победи, всички хора, които сега са в затвора [заради разпространяване на "фейк нюз" за войната] или ще бъдат освободени, или по някакъв начин декриминализирани“ - казва той.

Но ето какво се случва след това.

През декември в Чита се провежда процес по делото на Иван Лосев, на който той е обвинен по за „дискредитиране на руската армия“ (чл. 20.3.3 от Кодекса за административните нарушения) и му е наложена глоба от 30 000 рубли (700 лв.).

Събитията около Иван не свършват дотук - по-късно историята за наказанието за преразказа на съня е широко разгласена. Лосев е интервюиран от телевизионни канали като BBC и опозиционния руски телевизионен канал Дождь, за които той отново говори подробно за ФСБ, които следят неговия Instagram, и прокуратурата. След това, през февруари, Иван отново е глобен с вече 35 000 рубли (830 лв.) за това, че говори за глобата си в тези интервюта.

„Срещу мен бяха написани два доноса от две различни жени: едната от Приморието, другата, изглежда, от Чита. Един не хареса предаването ми по "Дъжд". На другия не му хареса видеото от Би Би Си – коментира Иван Лосев, когото руските власти глобиха, защото разказва сънищата си в Instagram.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1035

6

Niko Kolev

01.04 2023 в 10:28

Когато казвам, че Русия е тъп виц, май подценявам нещата. Толкова тъпи вицове няма.

22548

5

dolivo

30.03 2023 в 09:00

Дразни очевидно властите

А защо тези власти са толкоз докачливи, е друг въпрос

870

4

Constanza

24.03 2023 в 11:34

Чудя се по силата на какви разпоредби човек може да бъде глобен, защото е разказал, че преди това са го глобили.

2550

3

alfakentavur

24.03 2023 в 10:59

Къде са рашистките мекерета да се оплакват, че им отнемали "свободата на словото"?

22548

2

dolivo

24.03 2023 в 08:45

Пълна регулация на сънищата! Какво са се разхайтили, ще сънуват дискредитации...

345

1

Джендо Джедев

24.03 2023 в 07:56

То сигурно на Пу всяка нощ му се присънва Зеленски, ама... Oh, wait, психопатите не сънуват. :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!