150 години от гибелта на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

OFFNews 14 юли 2018 в 10:19 5700 0

Днес се навършват 150 години от гибелта на националните герои Хаджи Димимитър и Стефан Караджа. Годишнината ще бъде отбелязана на връх Бузлуджа. Честването ще бъде под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Честванията ще започнат в град Казанлък, в 09.30 часа с поднасяне на венци и цветя на барелефа на Стефан Караджа на едноименната улица. На връх Хаджи Димитър (известен със старото си име Бузлуджа) тържествата започват в 11.00 часа. Традиционно ще бъде отслужена заупокойна молитва за загиналите, ще бъдат произнесени слова и ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на воеводата.

Около 11.30 часа ще бъде валидирана юбилейна пощенска карта, издадена от Министерство на транспорта по инициатива на НПМ „ Шипка – Бузлуджа“, за което ще бъде разкрита временна пощенска станция на върха.

След това на върха ще бъде направена мащабната историческа възстановка от близо 150 активисти на Националното дружество „Традиция“ за гибелната битка на войводата и неговата чета.

Ще бъде раздаден и обреден курбан, а по обед честванията ще продължат с народния събор – надпяване под надслов „Балканът пее хайдушка песен“. Община Казанлък за първи път организира подобно надпяване, изцяло с възрожденски и патриотични песни и вече има заявено участие на повече от 20 общини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!