48 хил. на матура днес: медицинска проверка на входа, всеки трябва да носи маска

Метър и половина разстояние и максимум 15 абитуриенти в стая. 8 не могат да се явят заради карантина

Александра Маркарян
01 юни 2020 в 05:30 | 1725 |0

По тема номер 18 ще пишат интерпретативно съчинение или есе днес 48 582 зрелостници, които са подали заявления за явяването на първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ в 12-и клас. 

Изпитният вариант беше генериран в Министерството на образованието и науката от 11 718 750 възможни комбинации, а журналист, определен с жребий, изтегли темата.

Над 48 хил. зрелостници се явяват на първия от двата задължителни държавни зрелостни изпита (ДЗИ) - по български език и литература.

Подалите заявление са 48 582, съобщи Министерството на образованието и науката.

Матурата им започва в 9 ч. Те ще могат да влизат от 7,30 ч. Ще бъдат допускани след проверка на входа на документа за самоличност (лична карта, паспорт или шофьорска книжка) и служебната си бележка, която учениците могат да представят на хартия или чрез мобилния си телефон.

От тях се изисква още да носят химикал, който пише в черен цвят.

В училищата следва да има медицинско лице на входа, както и осигурени средства за дезинфекция. Предвиждат се и отделни пликове за съхранение на личните вещи на зрелостниците, не се допуска струпване в дворовете и сградите на училищата, както и присъствие на външни лица, посочват от МОН в отговор на въпроси от OFFNews. Така ако родители или приятели решат да изпратят и/или посрещнат явяващ се на изпит, ще трябва да останат зад оградата на училището.

Зрелостниците са предупредени да носят лични предпазни маски при влизането, като училищата разполагат с резервни, включително и за персонала.

Изпитът ще се проведе в 5162 зали на 722 училища в страната при спазване на противоепидемичните мерки и осигурено видеонаблюдение. Разпределението в залите обичайно е до 15 ученици. Предвид настоящата ситуация, ако е невъзможно да се осигури разстояние между тях от 1,5 м. в съответната зала борят им ще бъде по-малък, в някои ще бъдат по 10.

8 са учениците под карантина за цялата страна към 1 юни. Те ще могат да положат изпити на следващата сесия през август месец.

Изпитният вариант за матурата по български език и литература ще бъде генериран на 1 юни след 6 ч. сутринта, уточняват от МОН.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !