700-800 души чакат за бъбречна трансплантация у нас

OFFNews 16 септември 2019 в 13:30 1416 0

Снимка БНТ

Около 700-800 пациенти чакат за бъбречна трансплантация. Това съобщи проф. Петър Панчев, началник на Онкоурологията в Александровска болница пред БНТ.

Годишно се правят максимум 20 трансплантации. Причината е, че няма донори.

„„Има екип, който се грижи за подготовката на болните, има нефрологични диспансери, административната работа е направена, но няма донори. Не мога да кажа, че лекарите, които са на предния фронт и имат пряк досег с тези болни, които обикновено са жертви на тежки пътни произшествия, не са активни. Но срещу тях трябва да стоят хора, които са подготвени за това нещо. Много е трудно за говорим с човек, на когото току-що е починал близък и да му обясняваме, че трябва да дари органите му, за да спаси други хора.“, каза още професорът.

По думите му в Турция има трансплантации на българи и цената им вероятно е намалена. Но за всяко донорство, което се извършва в чужбина, първото изискване за ЕС е пациентът да си води жив донор. Всяка страна си пази органите от донори в клинична смърт.

Трансплантациите, които се извършват в Турция, не се правят в нелегални болници, а в лечебни заведения с добро реноме“, обясни проф. Панчев.

Той допълни, че е имало само една година – 1999 г., когато у нас са били направени 80 трансплантации на бъбреци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!