Африканската чума по свинете удари и изгоряла ферма край Кърджали

OFFNews
24 септември 2019 в 15:30 | 1017 |0
Областна епизоотична комисия, Кърджали
Областна епизоотична комисия, Кърджали

Първично огнище на болестта Африканска чума по свинете е възникнало в Момчилград в изгорялата преди седмица малка частна ферма с 10 животни.

Пет от прасетата, станали жертва на пожара, са дали положителна проба за АЧС. Днес Областната епизоотична комисия в Кърджали се събра на заседание, за да набележи мерки за превенция и контрол, съобщиха от областната администрация.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влизат Момчилград и селата Багрянка, Седлари, Соколино и Върхари, както и 10-километров периметър за наблюдение, който обхваща около 50 населени места в три общини – Кърджали, Момчилград и Джебел.

Всички домашни прасета в Момчилград са евтаназирани след установяване на огнището, докладваха от Областната дирекция на БАБХ. При ловните дружинки няма отстреляни диви свине, заловени в капани или намерени трупове. Областното пътно управление дезинфекцира редовно местата за отдих и кошовете за смет, както и основните пътни артерии от републиканската мрежа. Екипите на Регионалната дирекция по горите претърсват горските масиви.

Епизоотичната комисия реши да бъде извършено ново преброяване на свинете в личните дворове на територията на област Кърджали. При предишното преброяване животните бяха 210. Забранява се търговията и транспортирането на домашни свине. Службите на БАБХ ще организират редовни клинични прегледи в личните стопанства с цел превенция на АЧС.

Няма коментари към тази новина !