Австралийски търсачи на злато: какво е да копаеш при 50 градуса по Целзий

OFFNews 05 октомври 2018 в 00:15 9145 0

Снимка Viasat World

Алекс Стед (38) е "новото момче" в стартиращия този октомври сезон на "Австралийски търсачи на злато" по Viasat Explore.

Отраснал е в Корнуол, Великобритания. Изследва Австралия в продължение на 7 години преди продуцентите да го открият.

"Намериха ме в един форум. Показвахме си снимки на откритото злато. Получих съобщение с молба за повече информация за мен. Срещнахме се и ето ме в шоуто", споделя Алекс.

Преди това той бил гледал едва два епизода от поредицата. "Нали знаете, като клечиш насам-натам в търсене на злато, не гледаш много телевизия", казва той.

"Седем години копая в Австралия. Правя го почти по цяла година. Понякога горещината е непоносима, стига 50 градуса по Целзий. Машините завират, може да се изгориш на скалите, подметките ти се топят. Добавете и праха. Осъзнаваш, че такива условия не са за хора. Затова от средата на януари прекъсвам за четири седмици, колкото и да не ми се иска", описва работата си златотърсачът.

Живот под небето

"Техниката ми е преносима. Имам си и преносим подслон - с кухня, спалня и баня. Иначе живея в малка къща от тухли и хоросан в Леонора, имам и къща в Корнуол. Семейството и приятелите ми все още са във Великобритания", споделя той.

От малък събира ценности от земята - копае дупки и намира кварц, слюда, други лъскави неща. Очарован е от сериала "Полдарк", стара версия на която се върти по телевизията в неговото детство, а действието се развива в родния Корнуол. "Сега, точно като главния герой Рос Полдарк, откривам стари мини и се опитвам да ги съживя."

Често ли се намира злато?

Да, Алекс е намирал злато. След проучване, набелязва подходящите места: в Австралия, Америка, Африка, Египет. Избира Австралия, защото говорят родния му език и хората са гостоприемни. Заминава с приятел през 2011.

"Носехме детектори за метал, кола и още 100 неща, които никога не ни потрябваха. Мислехме, че ще сме навън и ще може да изникнат неочаквани нужди.

Купили си разрешително за 25 австралийски долара. То им дава право да търсят с ръчни инструменти всяко свободно място, докато чака да бъде наето. След около седмица се спрели на терен край Леонора. "Дотогава вадех жици и друг метал, но веднъж детекторът даде различен сигнал. Звучеше меко, сякаш казваше: "Ехо, ехо, ехо". Само няколко сантиметра по-надолу открих еднограмов къс самородно злато. Не можех да повярвам", спомня си Стед. "Изтичах до колата при приятеля ми Сам и се оказа, че 30 секунди след мен той е открил друг къс, малко по-малък от моя. В пари моят струваше 34 британски лири."

Преди това Алекс има софтуерна компания и компания за производство за течност за електронни цигари, както и три магазинчета за тях. Но животът в австралийската пустош му изглежда по-привлекателен. Изненадващо и за самия него, там открива и любовта на живота си. "Не го очаквах, защото там няма кого да срещнеш. Леонора е малък миньорски град с две кръчми,к аптека и няколко магазина. Джули работеше в аптеката. Срещнах я, когато отивах да си купя слънцезащитен крем", разказва той. Двамата имат шестмесечна дъщеря. Всяка седмица Алекс се прибира вкъщи, за да я види, и после отново се отправя към пустошта. Към момента той държи 18 терена. Съпругата му смята, че не би било лошо Алекс да си намери "нормална работа". "Но аз харесвам свободата си, копаенето на дупки, прахоляка. Искам да намеря колкото мога злато и да основа малко минодобивна компания", споделя той.

Новият сезон на "Австралийски търсачи на злато" започва на 1 октомври по Viasat Explore. Можете да го гледате всеки делничен ден в 22:00.

Viasat Explore е нещо повече от това, което очаквате. Любопитен, приключенски настроен и устремен, каналът изследва новото и необичайното, това е, което ни вълнува и зарежда. От последните научни открития до ежедневието на завладяващи герои, които правят нещата по един малко по различен начин. Научете още на www.viasatexplore.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!