Бг ваксината срещу COVID-19 е в начален етап, европейска ще има през януари

В БАН тестваме хлорохинови производни, за да изберем по-безвреден препарат, заяви микробиолог

OFFNews 10 май 2020 в 13:25 3536 0

Разработката на европейската ваксина е много напреднала. Хиляди са в клинични изпитания. 

Ще се произведат достатъчен брой дози през януари следващата година, заяви директорът на Института по микробиология към БАН Пенка Петрова по Нова тв.

Ние тестваме хлорохинови производни, като се опитваме да изберем препарат, който е по-малко опасен за човека, обясни Петрова, тъй като хлорохинът има странични ефекти - натрупва се в черния дроб и се метаболизира трудно. 

Работи се в различни насоки за борба с коронавируса. Ваксината е в начален етап, но се работи интензивно по нея. В момента създаваме прототип. По този проект работи младежка група от десетина души, заяви Петрова за разработването на българска ваксина срещу коронавируса.

Друга група от Института работи по плазмотерапията. Направени са пилотни изследвания за преливане на плазма от преминал вируса към болен. Резултатите са изключително обнадеждаващи. В България няма толкова преболедували, за това изследователите не могат да работят интензивно по този проект.

"На този етап разчитаме на финансиране от Институт "Пастьор" и на дарения. Според мен държавата трябва да се ангажира много повече с това финансиране", добави Петрова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!