Бившият министър на образованието Сергей Игнатов става ректор в Литва

OFFNews 22 февруари 2018 в 14:54 9788 0

Снимка http://ehu.lt

Бившият министър на образованието (2009-2013) и бивш ректор на Нов български университет (2002-2009) проф. Сергей Игнатов поема управлението на висше училище във Вилнюс, Литва.

Той беше избран за ректор на Европейския университет по хуманитарни науки и ще встъпи в длъжност на 1 март 2018 г.

57-годишният египтолог, завършил Ленинградския държавен университет, бе избран от общото събрание на частното висше училище.

То е основано през 1992 г. в Минск, Беларус. През 2004 г. властите в страната го принуждават да затвори, след което университетът се прехвърля във Вилнюс, Литва и продължава да работи там благодарение и на политическата, административната и финансова подкрепа на Европейския съюз, Северния съвет, правителството на Литва, на други европейски страни, на САЩ, на неправителствени организации и фондации, като MacArthur и Carnegie Corporation.

Университетът възобновява дейността си във Вилнюс и отваря бакалавърски и магистърски програми за студенти от Беларус през есента на 2005 г. През март 2006 г. правителството на Литва му дава официален статут на литовски университет.

След масовите протести в Беларус през 2010 г., когато бе преизбран президентът Александър Лукашенко, много студенти и преподаватели са лишени от свобода. Тогава университетът обяви, че въпреки обстоятелствата ще работи със студентите, за да им помогне да завършат образованието си.

През академичната 2016/2017 г. в университета учат около 900 студенти, повечето от които са от Беларус. Около 2/3 от студентите живеят в Беларус, но са включени в онлайн програми. Около 1/3 посещават курсове в кампус във Вилнюс. Езиците, на които се преподава, са белоруски, руски, английски, немски и френски.

Университетът е вторият в класацията на частните университети в Литва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови