Децата от Украйна ще се борят наравно с всички за градина в София

OFFNews 29 март 2022 в 08:48 2333 2

Родителите на украински деца на възраст за детска градина ще кандидатстват наравно с българските майки и татковци в системата за прием в общинските градини и ясли в София, съобщи директорът на дирекция "Образование" в Столична община Мария Минчева пред "Сега".

Семействата от Украйна ще трябва да разполагат с личен номер на чужденец, издаден от българските служби.

На въпрос за изискването за уседналост, по което украинците не могат да разчитат на точки, Минчева отговори: „Наредбата няма да се променя, тъй като това също може да се превърне в повод за напрежение. Чуждестранните деца няма да получат точки за уседналост. Даваме си сметка, че това ще направи по-трудно тяхното класиране. Ако такова все пак се осъществи, украинчетата вероятно ще получат достъп до по-отдалечените градини в столицата“.

В системата за прием няма да има секция на украински, нито на руски език. Минчева пояснява, че кандидатстващите биха могли да получат помощ от директорите на детските заведения.

Свободните места в детски градини и ясли в София са малко повече от 13 300. До 11 май всички родители могат да подреждат желанията си за място в детско заведение. Първото класиране ще стане известно на 12 май. Свободните места за първи клас ще бъдат обявени допълнително на 26 април.

„От 28 март до 26 май родителите ще имат възможност да правят регистрации и кандитатури. Няма лимит, всеки родител може да направи толкова кандидатури, колкото желае. На 11 май системата ще бъде затворена, за да се подготви за първото класиране, което ще се проведе на 12 май под граждански контрол", поясни Минчева пред БНР.

В София миналата година 10 252 деца останаха извън класирането. Тогава свободните места бяха 13 375, а желаещите градина - 22 442, с около 9000 души повече.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1767

2

fiki

29.03 2022 в 12:02

Колко типично за Нато и ЕС, горките бг деца! Трябваше да оставят украинските да мрат и да се оправят, все пак сме толкова топла нация. Всъщност кой и кога реши че сме? Доста време мина от 10-те хиляди евреи и трите морета. Сега сме антивакс възраждане бойс, българския национален интерес и търкане на лотария.
 
X

Да помогнем на украинските деца!