Докторанти искат по-високи стипендии от премиера Борисов

OFFNews 02 ноември 2017 в 12:54 3558 1

Докторанти поискаха увеличение на стипендиите си в писмо до премиера Бойко Борисов, МОН и Народното събрание.

Според тях състоянието на тези възнаграждения е "притеснително" и има "сериозни негативни последствия за развитието на българската наука".

Текста са подписали: Ангел Златков, докторант към Софийския университет; Анна Адамова, докторант към БАН; Антония Хубанчева, докторант, председател на Докторантския съвет при БАН; Даниел Стоев, докторант към СУ; Делян Русев, докторант към СУ и Янко Николов, докторант, зам.-председател на Докторантския съвет при БАН.

Те припомнят как е уреден нормативно въпросът сега.

Съгласно правителствено постановление докторант получава месечно по 450 лв. Размерът на стипендията е определен през 2008 г. и остава непроменен през последните девет години.

За същия период минималната заплата в България, която през 2008 г. е 220 лв., е била увеличена повече от два пъти и в момента възлиза на 460 лв. Това означава, че и най-нискоквалифицираната дейност към момента се заплаща в по-голям размер отколкото труда на докторанта, пишат авторите на писмото.

В същото време, правилниците на научните организации ограничават възможността за работа на редовните докторанти. Те не могат да се трудят на пълен работен ден в рамките на трите години, през които разработват дисертационния си труд и стипендията трябва да им осигури нормално съществуване. Това обаче не е възможно, смятат докторантите.

Те предлагат размерът на стипендията отново да бъде обвързан с минималната заплата и да расте заедно с нея, като припомнят, че според първоначалния вариант на постановлението, което урежда въпроса (ПМС № 90 от 2000 г.) размерът на докторантската стипендия се е равнявал на две и половина минимални работни заплати.

Възстановяването на обвързаността между стипендията и МРЗ би предотвратило цикличната поява на проблема и би осигурило устойчивост в развитието на академичния състав и на българската наука, уверяват те и искат като за начало стипендията да бъде увеличена до размер, равен на една и половина минимални заплати, тоест 690 лв.

По данни на НСИ 3 429 докторанти получават стипендии, тоест отделяните средства от бюджета са около 1.5 млн. месечно или 18 млн. годишно. Според подписалите писмото от това може да се направи извода, че увеличението не би утежнило значително държавния бюджет, но, за сметка на това, ще има "решаващо влияние за привличането и задържането на младите учени в страната".

Освен до Народното събрание и Министерския съвет, те са изпратили писмото си и до Министерството на образованието и науката, Министерството на финансите, парламентарната комисия по образование и наука, парламентарна комисия по бюджет и финанси и премиера Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

1

sawall

02.11 2017 в 17:37

450 лева за докторант са пример за това какъв "приоритет" са науката и образованието за последните няколко правителства. Колко е лесно да кажеш, че нещо е приоритет и после да го оставиш на доизживяване!
 
X

Да помогнем на украинските деца!