Дончев: Стопани крият прасета в спалните си от властите

OFFNews 31 юли 2019 в 19:40 3996 1

Снимка БГНЕС, архив

"Няма възможна мярка по отношение на Африканската чума по свинете, която да не е взета. Единствената мярка, която не е взета и е прилагана в други държави, е тотално унищожаване на всички прасета, отглеждани в домашни условия. Подобна мярка няма обществена подкрепа и към момента не е на дневен ред."

Това заяви след срещата с Румен Радев вицепремиерът Томислав Дончев, предаде "Дарик", и допълни:

"Голямата опасност тук е, че се всява недоверие по отношение на действията, които предприемат българските ветеринарни власти. Когато някой обикаля и ви казва "няма чума", това е още един стимул хората, стопаните, кметовете на населени места да не ни съдействат."

Той изтъкна случаи на собственици, които крили прасетата в спалните си от властите.

"Особено нощем в 20-километровата зона по горски пътеки и пътища се опитват да ги мигрират в съседното село", каза Дончев.

Междувременно БАБХ потвърди две нови огнища на Африканска чума при домашни свине в област Монтана и два случая при диви прасета за първи път в областите Пловдив и Разград.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

1

Новак

01.08 2019 в 07:14

Дончев сам си задава най-важния въпрос - защо хората нямат доверие на властта ?
Точно той трябва да отговори. Дали не е заради избитите стада в Странджа, или пък за корупцията и кражбите на обществени средства (бутафорната ограда с Румъния) или пък НАПлийкс и последвалата “сензация” с хакването на ръчно управляемите поливни системи, или пък апартаментгейт?
Тотална некадърност и корумпираност в управлението, а той седнал да се оплаква, че му нямат доверие?!
 
X

Да помогнем на украинските деца!