Екран за Председателството закри стенопис в НДК

OFFNews 19 декември 2017 в 15:54 2876 1

Снимка Facebook профил на Йоана Левиева-Сойър

Моля всичките си приятели да ми помогнат да поправим веднага това въпиющо безобразие! Не знам да има друг стенопис в НДК, на който по време на българското председателство на ЕС да е монтиран екран! Фреското на баща ми, Йоан Левиев, е истински шедьовър, изпълнен в традициите на най-добрите български и световни майстори. Това алармира във Facebook дългогодишната журналистка от БНТ Йоана Левиева-Сойър.

"Видях снимката току-що тук във фейсбук и имах чувството, че се задушавам! Този екран трябва да бъде свален веднага, а ако има увреждане по произведението, да бъде поправено!" - призова тя.

Днес ръководството на НДК излезе с позиция по казуса:

"В момента в НДК се правят технически проби в залите, предназначени за Председателството. Екранът пред стенописа „Човекът и мирът" на Йоан Левиев в зала 8 на НДК е поставен с цел временни технически тестове. Той е позициониран на 10 см. пред произведението на изкуството и по никакъв начин не го уврежда. Окончателното място на този екран по време на срещите и заседанията от програмата на Председателството предстои да се уточни и той по никакъв начин няма да остане на същото място. Това беше ясно обяснено и от министъра на културата Боил Банов по време на вчерашната обиколка с медиите в НДК."

След ремонта на НДК всички над 80 произведения на изкуството, разположени в залите и фоайетата на НДК, са частично реставрирани.

Министерство на културата и управленският екип на НДК "твърдо вярват, че произведенията на изкуството превръщат двореца в уникален културно – конгресен център в Европа и държат произведенията на изкуството в НДК да бъдат показани по време на Българското председателство на Съвета на ЕС в пълния им блясък."

От пресцентъра на НДК допълват, че председателят на борда на директорите Борислав Велков е провел разговор с дъщерята на художника Йоан Левиев – Йоана Левиева-Сойър. Велков е уверил журналистката, че "екипът на НДК полага всички усилия да съхрани изкуството в НДК."

БСП: Това е скандална безотговорност към културното наследство

"Няма по-голям срам от това да не цениш собственото си културно наследство", заяви общинският съветник от групата на "БСП Лява България" в СОС Николай Николов. 

Николов попита за случая Лиляна Павлова, която презентира предстоящото българско европредседателство по време на семинара на СОС в Правец на тема "Проект за бюджет на Столична община за 2018 година".

Исках да разбера дали министърът по европейското председателство знае за поставения екран върху фреското на Йоан Левиев в НДК? С кмета Йорданка Фандъкова ни обясняваха колко е важно опазването на културното наследство на фона на екрана, който внезапно се появи върху един от шедьоврите в НДК. Скандално безотговорно отношение, коментира Николай Николов.

Лиляна Павлова се зарече да не се повтаря това безумие по време на европредседателството. Надявам се да спази обещанието, за да не станем за посмешище в Европа, каза още общинският съветник от "БСП Лява България".

Снимка: НДК - пресцентър

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!