'Група за чист въздух' с номинация за Човек на годината

OFFNews 12 декември 2018 в 09:33 1658 0

„Група за чист въздух“, съставена от неправителствени организации и юристи, бе номинирана за наградите "Човек на годината 2018" на Българския хелзински комитет (БХК). Номинацията е за правозащитна дейност, свързана с каузата за чист въздух в София и останалата част от страната.

„Човек на годината“ е инициатива, целяща да даде публичност на организации, хора и каузи, които са направили предходната година по-добра и справедлива.

„Горди сме, че бяхме сред номинираните в годишните правозащитни награди на Българския хелзинкски комитет „Човек на годината" 2018. Приемаме това като признание за нашите усилия да поставим този въпрос в центъра на обществения дебат и да отстояваме правото на здравословна и чиста околна среда на жителите на София, а и на другите градове с този проблем. Добър знак е и че все повече хора осъзнават важността от вземането на адекватни мерки и подобряването на качеството на въздуха, които дишаме,“ каза Ивайло Попов, „За Земята“.

„Това, че не сме сред наградените не намалява радостта ни от наличието на толкова силни кандидатури, защитаващи ключови за обществото ни каузи и издигащи гражданските инициативи в България на по-високо ниво“, заяви Димо Господинов, адвокат.

През пролетта на 2017 г. „Група за чист въздух“ заведе безпрецедентен за София до този момент колективен иск срещу Столична община, заради прекомерното замърсяване на въздуха в столицата. Стартът на делото беше даден през юли 2018 г. след няколко съдийски отвода. Предстои да се установят приблизителните разходи, изслушване на свидетели, експерти и потърпевши, назначаване на редица експертизи, доказващи твърденията и тезите на „Група за чист въздух“ обвързващи липсата на дадени политики на СО с все по-мръсния въздух в столицата.

„За съжаление в страната ни достъпът до правосъдие по тази тема е силно ограничен, но ние вярваме, че със съвместни усилия обществото ни може да промени това. Считам, че нашите усилия да водим колективен иск ще допринесат в тази посока" допълни още Димо Господинов, адвокат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!