Как да си избера професия: планират създаването на онлайн платформа в помощ на завършващите училище

Ирина Евгениева 22 януари 2020 в 11:13 2687 0

Животът на бързи обороти и под стрес е точно това, на което някои хора се наслаждават. Други никога не биха могли да свикнат с такъв ритъм и търсят спокойната атмосфера. Как да разберат към каква професия да се насочат над 50-те хил. завършващи училище, когато опитът им досега е свързан предимно с класната стая?

Как протича един работен ден; как изглежда работното място; какви са основните задачи, които трябва да изпълня; какви качества, умения и квалификация са ми нужни са въпроси, чиито отговори се стреми да даде проектът "Виж професиите". Той е инициатива на "Фондация на бизнеса за образованието" и има за цел да подпомогне на младите хора за тяхното професионално ориентиране. Инициативата е подкрепена от дарителска кампания "Избери, за да помогнеш" на Райфайзенбанк.

Инициативата е свързана със създаването на интерактивна онлайн платформа с кратки видеоклипове, които да представят различни работни места. Това би помогнало на младежите да се срещнат виртуално с представители на професии да разгледат техните работни места и да се запознаят подробно с характеристиките и изискванията на професиите им. За да се създаде платформата са поканени професионалисти от различни сфери, които ще представят своята кариера, като попълнят кратък въпросник и заснемат видеоклип на работното си място.

Освен платформата ще има и въпросник, който ще служи като сравнителен инструмент. Той ще помогне на учениците да се насочат към работа, която отговаря на техните предпочитания и нагласи. Ще съдържа едни и същи въпроси за младежи и служители.

След като попълнят въпросника, учениците ще бъдат насочвани към видеоклипове на професионалисти, които са дали подобни на техните отговори и така ще могат да проучат за различни кариерни пътеки, които биха били интересни за тях.

Информационната платформа ще съдържа и статии, които ще помогнат за избора на професия, линкове към полезни онлайн ресурси за кариерно информиране и търсене на работа. По този начин ще бъде създаден информационен масив с видео описания на различни професии и ще се осигури достъпен и атрактивен канал за кариерно ориентиране на всяко дете, от всяко кътче на страната.

Фондацията е създадена през 2005 г. и изпълнява национални инициативи и европейски проекти, насочени към популяризиране на ученето през целия живот в България; обучение на кариерни консултанти по международната програма GCDF; създаване на университетски кариерни центрове и клубове Кариера в българските училища; формиране на умения за заетост у българските младежи; проучване на професионалната ориентация и мотивация на студентите в България; популяризиране на стажовете, ученическите практики, дуално образование, мобилността и доброволчеството като начини за придобиване на трудов опит, житейски умения и професионално ориентиране, както и създаване на иновативни обучителни програми и инструменти за кариерно развитие. 

Необходимата сума за ефективното изпълнение на проектните дейности е 10 000 лева.

Средствата ще се използват за:

1. Изработката на платформата

2. Изработка на въпросника

Ако каузата ви вдъхновява, може да допринесете за реализацията на проекта, като дарите на:

Получател/Титуляр: Фондация на бизнеса за образованието

IBAN: BG14UNCR70001521790041

BIC: UNCRBGSF

При банка: Уникредит Булбанк

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!