Крън приюти изгонените бежанци, МВР проверява "проблема в Розово"

OFFNews
30 април 2014 в 20:57 | 7332 |6
Крън.

Изгонените от село Розово 17 сирийски бежанци намериха подслон в Крън (град в община Казанлък).

Те плащат 1300 лева наем на местен бизнесмен, който им е предоставил къща, съобщава БНТ.

Днес следобед един от сирийците, прогонени от Розово, е получил тежък сърдечен пристъп в Крън.

Той е бил транспортиран до болницата в Казанлък, но от Спешния център в града отказаха информация за състоянието му, съобщава БНР.

МВР ще провери законосъобразността на действията на всички институции, имащи отношение по проблема в Розово, обяви по-рано днес главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Едва ли това е най-тактичният вариант да се използва случая и да се коментират теми, свързани с етническата толерантност и етнически чисти градове, допълни Лазаров и изрази личната си позиция, че „това е нехуманно в съвременните условия“.

Повод за коментара му е докладната записка от кмета на Розово Теодора Георгиева, в която се посочва: „Село Розово е едно от най-чистите от етническа принадлежност села на Община Казанлък“.

Лазаров каза, че ще даде указания за извършване на проверка по случая. Тя ще бъде в няколко посоки – спазена ли е процедурата за даване на бежански статут на съответните лица; дали те самите са спазили процедурите, които се изискват в съответствие с техния статут и дали местната власт им е издала адресна регистрация, която те са пожелали.

Видяното в Розово не отразява цялостно нагласите и ситуацията в българското общество, заяви и вицепремиерът Цветлин Йовчев.

Вътрешният министър призова „правозащитните и неправителствените организации в България, които развиват дейност в тази насока, да обърнат внимание именно на този случай, а не да търсят проблеми там, където ги няма“.

Мисля, че реакцията спрямо бежанците, които се настаниха там, в доста голяма степен наруши техните права – човешки и граждански, заяви вицепремиерът във Бургас.

Йовчев окачестви като „неадекватна реакцията както на местната власт, така и на някои от политическите сили“.

Изключително притеснително е представител на местната власт да говори за етническа чистота. Това е нещо, което не мога да приема под каквато и да е форма, заяви вътрешният министър и добави, че „българският народ не е такъв“.

Въобще не може да говорим за принудително заселване. По закон тези хора можеха да се заселят там. Отговарят на абсолютно всички изисквания, добави още Йовчев.

Трябваше да има декларация от ГЕРБ, но в тази декларация трябваше да се разграничат от своя кмет, който говори за етническа чистота, изтъкна Йовчев.ЗлобоМиР 01.05 2014 в 02:13 7
+ 2
- 12
/Офтопик Интересно, нещо не мога да цъкам плюсове и минуси. Последното, което помня, е че означих с "+" един от малкото адекватни постове на проф. Балкански. Да няма автоматичен скрипт, отнемащ правото на глас на одобряващите постовете му?
o_sando 30.04 2014 в 22:07 6
+ 5
- 4
... здр Пламчо...как е :)
... сори ма излизам, ДРЪЖ ФРОНТА, че в Киев май се пече преврат нощеска... ма незнам кой - кого...

... хахахахаха

... айде :)
o_sando 30.04 2014 в 22:02 5
+ 9
- 3
... що бе миленке, ти отде доваждаш... АДЖЕБА??? шалвар ли си ма оууу... или переш само по забрадка...

... хахахахахахахаха

... некои милени са мноо прости да ви кажа, но са мноо Ф час с тарифите за покупко/продажбъ на правЪтъ на чужденцЪта... ма инак са си се толкова прости...

... хахахахаха

plamen4o 30.04 2014 в 21:58 4
+ 27
- 8
Сандо,ама верно Поморие е нацвъкано с рашки!Бе убав град,убави хора...ама тия са като марокански скакалци бе.Навсякъде москальска реч,написано по савецьки..се едно съм в Мацьква!Па са и нагли да ги ева и у боклуците!Един го мятках у кръчмето,сволоча му неден!Нищо,тая година пак ше хода,булката го хареса..ха-ха еле след Крим,Поморие и се стори Маями!Ха-хххаах
o_sando 30.04 2014 в 21:43 2
+ 28
- 17
... прости - непрости... това си е тяхното село и ше си правят каквото си искат... айде да си гледат работата мюлюцюнериту...

... йончев давай оставка... не ставаш!

... хахахахахаха

...ся наред са поморийците... рушняците - ВЪН!

... хахахахахаха
Иван 30.04 2014 в 21:32 1
+ 66
- 6
Йовчев е долен лицемер. Кметицата е от ГЕРБ и това е единствената причина този човек да е така загрижен за грубите й изказвания относно едническата чистота на селото. Когато полицията биеше наред жени и непълнолетни пред Парламента не беше толкова чувствителен към гражданските и човешки права на хората.

FYI, не понасям ГЕРБ.