Манолова пуска жалба до Еврокомисията срещу банковото лоби

OFFNews
19 януари 2020 в 11:27 | 3822 |3

Председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова и адвокатите Десислава Филипова и Веска Волева са подали жалба до Европейската комисия срещу привилегиите на банките.

Тя е адресирана още до Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и до Комисията на Европейския парламент по петиции (PETI).

В жалбата Манолова, Филипова и Волева искат Еврокомисията да увеличи натиска върху българските институции, които не желаят да защитят гражданите от банковото лоби в случаите, когато банките отнемат, дори без съдебно дело, единственото жилище на длъжниците.

Наказателната процедура срещу България е заради несъответствие на българското законодателство с изискванията на Европейския съюз и във връзка с опитите на българските институции да заблудят Европейската комисия.

През февруари 2019 г., в качеството си на омбудсман, Манолова заедно с Десислава Филипова и Веска Волева внесоха промени в Гражданския процесуален кодекс, които бяха гласувани от парламента в края на ноември 2019 година.

Тогава не бе прието предложението за спиране на принудителното изпълнение върху имуществото на длъжника за подновяване на съдебно решение за съществуването и размера на дълга. По този начин и в бъдеще цялото имущество на длъжника ще може да бъде разпродадено от банката и без съдебно решение, само по извлечение на сметки на банката.

Изключения ще се допускат, ако длъжникът представи писмени доказателства, че не дължи, че дългът е неправилно изчислен или че договорът му с банката има неравноправни клаузи. Така, длъжникът няма да получи справедливост – ако се окаже, че дългът е неправилно изчислен, имотът му вече ще бъде продаден. И той няма как да си го върне. Най-много може да търси обезщетение по съдебен ред.

Препоръчани материали
emanuilis

Рейтинг : 2166

19.01 2020 в 14:29 3
+ 2
- 1
#МаяМа имала анонимни „тролове". Nice.
Тиксо

Рейтинг : -1700

19.01 2020 в 12:51 2
+ 2
- 2
emanuilis

Какво помниш ти бе?
Алчен доктор искаш пари под масата.
emanuilis

Рейтинг : 2166

19.01 2020 в 12:32 1
+ 3
- 2
Защо не го е направила преди, когато самата тя беше част от „лобито"? #МаяМа, помним!