Ново начало: работата на българските съдилища след края на извънредното положение (видео)

OFFNews 18 май 2020 в 17:38 2318 0

#ПраваПоВремеНаКриза e доброволно начинание на група юристи, чиято цел е откритото споделяне на мнения и становища по предприетите мерки в рамките на извънредното положение.

Сред инициаторите на инициативата са съдия Нели Куцкова, адв. Михаил Екимджиев, съдия Калин Калпакчиев, адв. Мария Шаркова, съдия Владислава Цариградска, Надя Шабани, Екатерина Баксанова, Пролет Велкова, д-р Анелия Авджиева.

На 13 май Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет публикува Правила и мерки за работата на съдилищата в условията на пандемия. По въпросите как предстои да се организира работата на магистратите с Пролет Велкова разговаря Андрей Георгиев, съдия в Софийски районен съд. 

Повече дистанционна работа

До момента в наказателния процес дистанционното призоваване функционира най-добре. Това е така заради наличието на досъдебната фаза — страните отнапред са известни, ясно е кой е адвокат и т.н. Там и досега много често се практикуваше призоваване по телефона. В гражданския процес нещата са по-трудни, но законът допуска и сега призоваване по телефон, факс или е-поща, стига страните да са го посочили, което изисква и обществото да помогне малко на правосъдието. Всеки, който подава някаква молба до съда, може да посочи най-малко телефонния си номер.

Според съдията, кръгът на делата, които се разглеждаха по време на извънредното положение, бе твърде стеснен: По-специално, гражданското правосъдие беше много затруднено, тъй като дела, които законът повелява да се разглеждат бързо, най-вече трудовоправни спорове, не се разглеждаха. С оглед и на икономическото състояние, очаквам тази година броя на делата в съдебната система да нарасне.

Дигитализацията

Съдия Георгиев уточни, че всички етапи в процеса на правораздаване могат да се дигитализират, с изключение на преценката на доказателствата и взимането на крайното решение. Оттук насетне остава въпросът какво може да се прави и в какви срокове. Едно от първите неща, на които ще се наблегне, е по-широка възможност за призоваване по електронна поща. Очаквам на съдиите да се издадат електронни подписи, това и сега възможно по една наредба и се прави, но не е възприето да се обявяват актове по такъв начин, макар да няма пречка за това. Що се отнася до електронните заседания, това изисква промяна в законодателството. В съдебните системи на Англия и САЩ например такава възможност има, можете да видите каналите и заседания на върховните им съдилища в YouTube.
Той уточни още, че макар съдебните сгради из страната да са различни (напр. различен начин на достъп, разположение, някъде коридорите са по-тесни), ако гражданите спазват изискванията за безопасност, носят маските си на носа и устата, а не на брадата, и се стараят да поддържат дистанция, рискът от заразяване би бил значително по-малък отколкото на други места.

Всички коментирани теми вижте във видеото:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!