Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Облекчиха административните процедури за 530 хил. българи с увреждания

OFFNews 12 октомври 2017 в 11:56 1907 0

Снимка sxc.hu

Парламентът единодушно гласува на първо четене промените в Закона за интеграция на хората с увреждания, намаляващи административната тежест за гражданите и бизнеса.

Промените ще засегнат над 500 хил. българи и бяха подкрепени от 141 народни представители.

Промените целят по-добро регулиране на изискванията за осигуряване на социална интеграция на хората с увреждания и за упражняване на техните права, както и намаляването на административната и регулаторната тежест за гражданите и бизнеса. Приетите промени предвиждат намаляване на изискуемите от заявителите документи и въвеждане на задължение за административните органи служебно да събират информация от други институции, пише "Фокус".

Чрез законопроекта на Агенцията за социално подпомагане ще се осигури безплатен достъп до Национална база „Население“ и при необходимост тя ще изисква по служебен път информация от държавни и общински органи, както и от физически и юридически лица.

По този начин ще се намали броят на изискваните от гражданите документи, ще се създаде правна сигурност и ще се намали възможността за дублиране на социални плащания и за злоупотреби със социални права, съответно многократно упражняване на социални права без правно основание.

В рамките на дебата Светлана Ангелова от ПГ на ГЕРБ каза, че групата ѝ ще подкрепи промените, защото с тях ще се намали административната тежест за около 530 хил. лица.

Депутатът от БСП Михаил Христов заяви, че с промените в Закона за интеграцията на хората с увреждания ще се спести
работа на дирекция „Социално подпомагане“, но няма да решат най-големия проблем за хората с увреждания - това, че не излизат от домовете си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews