Парламентът се разбърза да даде мандат на шефа на ДАТО

Юлиан Христов 20 септември 2017 в 09:00 4962 0

Парламентът се разбърза да даде мандат на шефа на ДАТО

Шефът на агенцията за подслушвания ще има мандат от пет години. Това предложение за промени в Закона за СРС ще бъде разгледано от спецкомисията за контрол на службите в парламента. 

Редакцията е по инициатива на депутати от ГЕРБ и според нея председателят на Държавна агенция "Технически операции" трябва да има петгодишен мандат с възможност той да бъде повторен само веднъж. Мотивите за промените са, че с тях се цели уеднаквяване на практиката в другите служби, чиито началници имат мандат. Не става ясно обаче, защо това се прави с близо четири години закъснение, откогато датират първите промени в закона, с които се регламентира създаването на ДАТО.

Както OFFNews писа бързането за внасянето на промените е фактът, че към момента председателят на ДАТО Цветан Китов изпълнява длъжността без за това да има издаден президентски указ, както се изисква от закона. На 23 август правителството предложи на президента Румен Радев да издаде указ за назначаването на Китов. До момента обаче това не е факт, а държавният глава не е обвързан със срок за издаването на указа. 

По този начин легитимността на подписваните от него разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) може да бъде поставена под въпрос.

Назначението на Китов се превърна в правна бъркотия, след като правителството поиска да го назначи за втори мандат по отменени текстове от Закона за СРС.

В първия вариант на закона от 2013 г., по който беше назначен Китов от правителството на Пламен Орешарски, председателят на ДАТО получава 4-годишен мандат без за това да се иска президентски указ. В редакцията на текста от 2015 г. мандантостта отпада, но се въвежда изискване за издаването на президентски указ. С искането си от август правителството на Борисов иска втори мандат за Китов, което вече не е изискване в сега действащия закон. В същото време се иска за това да бъде издаден указ, както гласи новата редакция на текста. 

Промените в закона идват на фона на скандалите, които се разразиха в последните месеци около службата, след като прокуратурата отне допуска до класифицирана информация на зам.-шефа на Бюрото за контрол на СРС. Това на практика е органът, който контролира ДАТО. В отговор шефът на Бюрото Бойко Рашков изнесе информация са системно нарушаване на закона и за прилагане на незаконни СРС.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!