Пловдивският университет запълни 96% от местата си за прием

OFFNews 04 септември 2018 в 09:36 3896 1

Снимка uni-plovdiv.bg

Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" е запълнил 96% от държавния си прием. Извън него 470 души са се записали за платено обучение, повечето от които са избрали икономически специалности.

Заети са 3314 от обявените по държавна поръчка 3454 места във висшето училище и филиалите му, съобщи ректорът проф. д-р Запрян Козлуджов.

Незаетите бройки са 140 бройки, но все още не е минал изпитът за специалността „Актьорство за драматичен театър“, в която местата за прием са 15.

Той прогнозира, че те ще се запълнят. "Затова реално става дума 125 свободни места, които очакваме през следващите седмици да намалеят наполовина и заемането на местата по държавна поръчка да достигне 98%", коментира проф. д-р Запрян Козлуджов.

Изпитът за „Актьорство за драматичен театър“ се провежда през септември в три кръга, разпределени в три последователни дни. Тази година те са 10-и, 11-и и 12 септември. 40-ина кандидати са подали документи.

От новата академична година режисьорът Теди Москов ще ръководи първокурсниците по „Актьорство за драматичен театър“. Той ще е и един от изпитващите в комисията за прием.

Според ректора интересът на кандидатите към университета се запазва устойчив заради добре развитата инфраструктура: откриват се нови лаборатории, компютърни зали и зали за нови форми на обучение. ПУ разполага с нова спортна зала и кампус с 4 общежития, изградени за 4 години.

"Спазваме и т. нар. академично приличие – дипломират се между 55 и 60% от студентите, което показва, че завършват тези, които имат потенциал, а не всички приети", обясни ректорът. „Пресяването“ се случва през първата и втората година на обучението, когато се изучават основополагащите дисциплини.

Проблеми с приема имаше Софийският университет тази година. След последното класиране се записаха 4486 студенти и останаха 850 свободни места. Изпълнението на план-приема е под 90% от утвърдените от Министерския съвет по държавна поръчка. В СУ е обявен допълнителен прием за редица специалности.

93% са запълнените места в Техническия университет в София, допълнителен прием в УНСС има само за платено обучение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6018

1

Nurachilp

04.09 2018 в 09:55

И какво излиза, УНСС е единственият университет, който си е запълнил план-приема, а в СУ има близо 1000 незаети места. Ами как няма да има като са обявени над 5000 хиляди свободни места?
 
X

Да помогнем на украинските деца!