Предстоящият випуск на първолаците ще е по-различен от досегашните

OFFNews 10 май 2020 в 22:10 2991 0

Първокласниците, на които им предстои за пръв път да влязат в учебните стаи, няма да минават през тестове тази година. Заради пандемията от COVID-19 обаче детските градини са затворени и проверките няма как да бъдат направени.

Около 60 000 първокласници трябва да постъпят в училищата през предстоящата учебна година. Заради извънредното положение директорите улесниха родителите като направиха приема изцяло онлайн. А необходимата информация за адрес и семейно положение се получава в училищата по служебен път. Но остава въпросът - след дългия престой вкъщи доколко подготвени ще са децата за резкия преход от градината към училищната среда.

Самите училища също няма да успеят да проведат своите тестове, благодарение на които досега са разпределяха децата по класове - на база на потребностите им.

„Правихме го, за да създадем равномерни паралелки. А сега ще бъдат на случаен принцип”, обясни Асен Александров, директор на 51 СУ „Елисавета Багряна”, пред Нова тв.

Директорите обаче успокоиха, че учителите са достатъчно подготвени.

„Ще направят такъв един преходен период от игрите в детската градина и вкъщи към училището и общо взето до Нова година вече ще са си ученици”, смята Асен Александров.

Предполага се, че този випуск ще е малко по-различен от предишните.

„Тъй като дълго време децата не бяха в детската градина, може би са загубили някои навици от социалното общуване. Моят съвет към родителите е да се опитат да създадат положителна нагласа у децата за това, че ще бъдат ученици”, заяви учителката Росица Митева.

Кампанията за прием в първи клас ще продължи до 21 май включително. А на празника на детето - 1 юни, ще бъдат обявени и приетите ученици на първо класиране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!