Ремонтът на Борисовата забуксува, общинарите се скараха за Братската могила и 12 млн. лв.

Тома Белев изчисли, че алеите в парка ще струват по-скъпо от магистрала, историческа комплексарщина, избухна Бонев

Юлиана Ончева 18 февруари 2020 в 15:17 6037 0

Гражданите на София не знаят какъв ремонт предстои в Борисовата градина, кои части обхваща, на колко етапа ще се прави, колко време ще продължат разкопките във всеки от тях,  колко ще струва квадратният метър и още куп неща по проектното предложение на Столична община „Ремонт и обновяване на Борисова градина – историческа част“ по Процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Изпълнение на Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020“, по Приоритетна ос 1: „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ на ОП „Региони в растеж“. 

Тези, които присъстваха на заседанието на Комисията по екология към СОС днес, биха могли да разтълкуват отчасти предложението. С него вече кандидатстването за 9 млн. лева по ОПОС е минало преди края на 2019 г., а докладът, с който зам.-кметът по екология Йоана Христова иска разрешение от СОС да кандидатства, още не е приет. Според нея администрацията не си е превишила правата, защото ремонтът на Борисовата градина е включен в плана за Градско възстановяване и развитие на София, вече одобрен от СОС. 

Одобрението на конкретния проект обаче се отложи и на това заседание на комисията - по предложение на съветника от Спаси София Борис Бонев, към което се присъедини и председателят Лорита Радева. Тя поиска Христова да осигури публикуването на проекта и документите към него на сайта на Столична община. Съфинансирането от страна на СО е над 2,7 млн. лева. 

Проектът бе представен от арх. Росен Гурков. Той ще се извършва на 6 етапа и включва Езерото с лилиите, детската площадка, старата тоалетна (в която расте дърво) между Маймунарника и Лятната сцена, Алпинеума, 28 000 кв. м. алеи, по които досега не е работено и няма да са тип "ремонт на ремонта", ще се поставят над 130 камери, осветление  и ще бъдат възстановени скулптури, пластики, чешми - с мечката, с маймунките, с пингвините, козлето, Орфей, Жена, седнала на скала. Ремонтът предвижда и възстановяване на канализация, помпени станции, поливна система и обновяване на паркова мебел. Зоната е над 300 дка.

Без влязъл в сила ПУП се отпускат 12 млн. лв за ремонти, които могат да бъдат в разрез с ПУП-а на Борисовата градина, когато той стане готов, подчертаха Марта Георгиева и Борис Бонев. 

Подробният устройствен план на Борисовата няма да стане готов преди края на 2021 г., обясни главният архитект Здравко Здравков. Той уточни, че кметовете на Средец, Изгрев и Лозенец са внесли над 300 възражения, които предстои експертния съвет към НАГ да предаде на арх. Ковачев, който да промени ПУП и - когато е готов, да започнат отново обществени обсъждания. Дори и да бъде приет по-рано от СОС, той ще бъде обжалван в съда, прогнозира арх. Здравков. По думите му проектът за ремонт в историческата част на Борисовата няма да противоречи на бъдещия ПУП. 

Няма конкретни количествени сметки, а поискахме да ни бъдат представени, обяви Альоша Даков от БСП. Колегата му Иван Таков предложи в проекта да бъдат включени и възстановени двете алеи към Братската могила, както и самият паметник да бъде реконструиран. 

На това остро реагираха от Демократична България - Марта Георгиева припомни, че тези алеи са зелена площ в момента и е абсурдно общината да лее асфалт върху поляна. Тома Белев подчерта, че като ще се възстановява историческата част на парка, няма как да се обсъжда този паметник, който не е съществувал. 

Историческа комплексарщина, реагира Борис Бонев, но предложенията бяха отхвърлени. 

Тома Белев поиска конкретна информация колко струва квадратен метър от новия ремонт според проекта, не получи отговор и изчисли, че цената за два пласта асфалт на алеите е 160 лв. на квадрат, което е по-скъпо от магистрала. Не е само асфалт, включени са и 3 реда гранитни павета, както и бордюри, има фрезоване, битумни разливи, съществува денивелация, реагира арх. Гурков. 

Кандидатстването с този проект се случва само и единствено, защото има едни пари за усвояване, а сроковете по програмата приключиха. Тоест не е важно проектите да са обмислени и най-стойностни, а просто да се леят пари, реагира Борис Бонев. Той попита и защо, при положение че по същата мярка има възможност за финансиране на ремонти на междублокови пространства и изграждане на обществени паркинги, администрацията не е подготвила проекти за такива, а се наливат пари в парк, който поне изглежда сносно. 

От името на гражданите Гергана Пирозова, лидер на групата "Да спасим Борисовата градина", попита: А къде сме, ние? Думите й провокираха и отлагането на одобряването на проекта, докато хората не бъдат запознати с него. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!