Руснаци излязоха на протест в Бургас, искат политическо убежище (снимки)

OFFNews 19 март 2023 в 17:35 10062 17

протестиращите

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Протестиращите руснаци

Руски граждани излязоха на протест в Бургас. Те искат да получат политическо убежище у нас, предаде БГНЕС.

Протестиращите руснаци се бяха събрали пред паметника на Альоша в морския град. Част от протестиращите носеха табели с надписи "Убежище за противниците на Путин и войната", "Отказ за убежище е помощ за Пут*ер"

На протеста присъстваха режисьорката Оксана Грускова и актрисата Елена Санина.

"Искаме убежище от режима на Путин. Аз съм режисьорска, моята приятелка е актриса. Преподавателка съм по актьорско майсторство и не искам да съм инструмент на неговата пропаганда. В Русия не можем да упражняваме професиите си свободно", заяви Оксана.

Двете с Елена в България работят и с руснаци, и с украинци, които са избягали от войната.

Стана ясно, че съдът в Бургас им е отказал политическо убежище,защото няма доказателства, че върху тях е упражнявана репресия заради политическите им убеждения. Те ще обжалват решението пред Върховния съд.

Протестът беше подкрепен от украински бежанки, които са намерили убежище в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

18

6екеr4о

20.03 2023 в 11:41

В допълнение на написаното бих искал да добавя, че като цяло българската държава, както и много голяма част от народонаселението, се отнасят подозрително/враждебно към всички бежанци, пристигнали у БГ-то, защото били бедни и необразовани преди (сирийци, афганистанци и пр.), а сега украинциСруснаци са образовани, ма били богати!
Шайката мерзавци от Гълъбарника даже наскоро оставиха украинските граждани, настанени в държавни бази без храна, не съм сънувал по-долна подлост!
Това е безценен човешки капитал, който малоумно пропиляхме, включвам и себе си в нерадостната оценка, щото си мълчим...

-529

17

6екеr4о

20.03 2023 в 11:34

Искрено съчувствам на всички украинци, опитвам се редовно да давам пари и други неща, въпреки скромните си възможности, в подрепа на УкраИна, чистосърдечно се надявам и искрено умолявам всеки да го прави.
Но за даване политическо убежище на руснаци нещата са по-сложни. "Международна закрила на чужденци" се предоставя по-силата на Закона за убежището и бежанците, и от нея следват определени социални и други придобивки.
Съвсем друг е "хуманитарния статут на чужденец", а съвсем различен е този на "временната закрила", както и техните правни и юридически последици.
От написаното е ясно, че е възможно някои от чужденците недобросъвестно и/или користно да искат да получат политическо убежище. Другата крайност е да се обвинява съдебната система, просто е несериозно.

645

16

wakeup

20.03 2023 в 11:25

Намат работа тук 20 години безропотно мълчаха докато Путлер вършеше безобразия и не си мърдаха задниците да протестират. Сега вече усещат последиците и хоп на топло- в Европа в България Не не желая и 1 руснак тук не им вярвам да се махат да отиват на фронта стига са се правили на дисиденти Тяхната интелигенция като цяло също угоднически мълчеше а сега се спасява по света Великата руска душа няма да се промени високомерие надменност мегаломания чувство за превъзходство това е закодирано в гените им

1061

15

Basil Fawlty

19.03 2023 в 23:25

Аз предлагам размяна.
Пред Паметника видях (по телевизията) много такива едни с руски знамена. Май говориха роден български но вееха руски знамена.
Не може ле ей така да ги разменим за тия руските с бяло- синьото знаме.
Ние ще си им закараме нашите рушнаци, на тях много сигурно ще им хареса там- няма джендъри , афганистанци и тем подобни. Ще им хареса. Афганистанци май има , ама тихо , да не ги уплашим. Те си мислят че няма.

2073

14

Johnny B Goode

19.03 2023 в 23:19

Не може да се мери с един аршин, ама ето го тука Вовата (а.к.а. Беловеждов). Избягал от Русията, приютил се на топло в БГ, и сега плюе по форумите във възхвала на Путлер.

1000

13

Слънце

19.03 2023 в 23:08

айде бе глезотии и аз не съм съгласна с политиката на нашия пРезидент ама не бягам, дали са против или са агенти кой ги знае... то у нас една политика антипутлер чак да не поверваш

15914

12

поп Дръвчо

19.03 2023 в 23:04

Ако бяхме читаво общество, нямаше да има нищо лошо да крадем читавите хора от Сатрапията.

Само че не сме и не можем трайно да привлечем някого за цивилизационния си избор - главно защото и ние сме малко нещо разколебани.

Познавам много руски апостати - тия които живеят в България са склонни да залитнат обратно към руската житейска доктрина.

3767

11

Име на профила

19.03 2023 в 22:57

България има нужда от нормални, трудещи се, бели хора. Като гледам това ще е поредното ми непопулярно мнение, но вместо да депортираме руснаци, които не са съгласни с режима там - да се намери легален начин за тях да работят.

Дали са бежанци... Не мисля. Но днес отидох до български супермаркет и видях, че месят и продават хляб на място. Взех един самун от любопитство. И двамата пекари бяха рускоговорящи, говориха български с акцент. Не попитах дали са украинци, руснаци, молдованци, казахи и т.н. Помислих си наум - при положение, че на много българи не им се работи в българия - колко е приятно, че има имигранти от европейски (или западноазиатски...) държави, а не като на Мария Луиза само северноафрикански "тийнейджъри"...

Нека има повече антипутлер пекари, сервитьори, каквото си поискат - и културата е близка, и езика, и други работи.

345

10

Джендо Джедев

19.03 2023 в 22:35

Dolivo,

Първото изречение добре описва това, което би им се случило в Рашка. Така че изглежда имат право да искат убежище. Както правят и много хора, които в страната си биха били обект на репресии.

За украинците е ясно.

22548

9

dolivo

19.03 2023 в 21:48

Паулчо, има си правила за искане на убежище.

Примерно от една европейска страна:
People are granted asylum if they are at risk of being subjected to torture, or inhuman or degrading treatment. They can also be given asylum if the situation in their country isn’t safe enough, for instance if there is a war.

В Русия война няма. Затова да си ходят. Затова трябва да доказват.

В Украйна има война, затова подслоняваме бежанци.

Коригирай се
 
X

Да помогнем на украинските деца!