Сезираха Цацаров да разследва руски депутат заради 'Южен поток'

OFFNews 19 септември 2017 в 14:23 3245 0

Сезираха Цацаров да разследва руски депутат заради 'Южен поток'

Главният прокурор Сотир Цацаров да инициира разследване за корупционно поведение на руски депутат по повод проекта "Южен поток". Това поискаха днес от Антикоруционния фонд, които внесоха сигнал до прокуратурите на България и Руската федерация. 

Повод за сигнала са публикации в медии от от 2014 г., както и от получен до фонда сигнал с искане за проверка.

В сигнала се посочва, че на 30 декември 2014 г. американският вестник "Ню Йорк Таймс" излязъл с обширна статия за влиянието на руската политика в България. В статията е описана среща на руския депутат и специален пратеник на президента на РФ Александър Бабаков с български заместник-министър от правителството на Пламен Орешарски. Случаят повдига въпроси и сериозни съмнения за корупционни практики, смятат от фонда и искат проверка за това не е ли налице извършено престъпление.

Също така от фонда искат проверка на информацията за това, че руският депутат заедно със сътрудника си Александър Воробьов са посетили България, въпреки наложените през ноември 2014 г. санкции. Оказва се, че и двамата са в списъка на ЕС и САЩ за забрана на влизане и запор на активи, известен като списък със санкции срещу висши лица.

"Допълнително, налице са и публикации във френската преса, в която са отразени данни относно финансиране на френски политически субекти със заем от руски банки, в които е замесено името на Бабаков", се посочва още в сигнала.

В него се настоява за проверка кога и на какво основание Александър Бабаков е посещавал страната ни заедно с неговия сътрудник, дали двамата са имали срещи с представители на българското правителство, кои са те и отправяни ли са корупционни предложения, включително и във връзка с проекта „Южен поток“. 

От Антикорупционния фонд искат също да се провери дали Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) е събрала информация по този случай и ако това е било така, да се потърси отговорност на виновните лица от службата, които са допуснали влизането на руснаците у нас са позволили да бъде извършено престъпление. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!