Ще строят инсталация за RDF - отпадъци в София, парното ще падне с 6%

Група 5 сложи противогази на заседанието на СОС

OFFNews 17 май 2018 в 16:18 7963 1

Столичният общински съвет гласува Топлофикация да изтегли 67 милиона евро от ЕИБ за изграждане на инсталацията за RDF–отпадъци. След почти четири часа дискусии 35 от общинските съветници гласуваха „за“, 16 - „против“, а 6 се въздържаха. 

В началото на заседанието лидерът на БСП–София Калоян Паргов предложи оттеглянето на тази точка, но предложението бе отхвърлено. Искаме заводът за преработка за отпадъци да бъде изграден в с. Яна, а не в ТЕЦ – София, за да спестим замърсяването в София и напрежението сред гражданите, заяви Паргов. По думите му инсталацията трябва да бъде до завода за преработка на отпадъци, и за да се спестят транспортните разходи, от които изтичат милиони години наред. По този начин ще спестим още едно замърсяване на София, свързано с фините прахови частици“, каза Паргов. Председателят на БСП – София поясни, ако мястото не бъде сменено, десетки камиони с твърдо гориво ще преминават от централната част на столицата до ТЕЦ –София.

Два камиона ще правят курсове на 24 км, контрира зам.-кметът по екология Йоанна Христова.

Според Валя Чилова председател на комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, парното на столичани ще поевтинее с 6% в резултат на работата на инсталацията. 

Има бъг в системата на Столична община, обясни Венци Мицов от Група 5. Гражданите нямат информация какво се работи тук, допълни той. Ние няма да бъдем част от взимането на това решение, заяви и Светльо Витков. Вярваме в "Топлофикация - София", че ще намали цените, така както вярваме в Дядо Мраз, че ще ни донесе подаръци, каза още Витков. 

Предложението им да се отмени решението на СОС от 20 юли миналата година за даване на съгласие на Столична община и „Топлофикация София“ ЕАД да кандидатстват по процедура „Проектиране и изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF – трета фаза на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община“, беше отхвърлено. В знак на протест съветниците от група 5 сложиха противогази залата на заседанието на СОС. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова обаче благодари на съветниците от всички групи в СОС, които са подкрепили на 20 юли 2017 г. решението. Сред тях са представители на Група 5, Реформаторския блок, БСП и ГЕРБ. 

Фандъкова призова политическите лидери да не провокират страховете на хората. Ние сме в тази зала, не за да лъжем и не, за да се грижим за бъдещите предизборни сметки на партиите, които представляваме. Казвам ви го много ясно и вярвам, че ще ме разберете – има нещо по-важно от изборния резултат и това е резултатът за хората. Тук сме, за да гарантираме успешното бъдеще на този град и на хората. Бъдеще, което да ни приближава все повече и по-бързи стъпки към другите европейски столици. 

Повярвайте ми, понякога е по-лесно да спечелиш симпатии, ако се откажеш от тежките проблеми, оставиш на някой следващ да ги реши. Признавам, че получих много съвети в тази посока. Но животът на хората и животът на града, не се измерват с мандати и политически сметки. В това вярвам и това ще продължа да защитавам, каза още Фандъкова. 

Кметът уточни:

С пускането на новата инсталация част от старите мощности на ТЕЦ „София“ вече няма да работят на пълен капацитет. По този начин намаляваме емисиите, които в момента ТЕЦ-а емитира във въздуха. Фините прахови частици от ТЕЦ „София“ с новата инсталация намаляват с 6,2 т. на година или с 9,6 на сто. 

Емисиите на въглероден оксид намаляват с 87,2 т. на година, което е със 7% по-малко

Азотните оксиди намаляват с 46,4 т. на година или 2% по-малко.

Европейката норма на емисиите Фини прахови частици - ФПЧ, за индустриалните съоръжения е 10 милиграма на кубичен метър, а инсталацията на София ще покрие норма под 1 милиграм на кубичен метър. 

По отношение на диоксините и фураните, за които се говори също много, мисля, че успяхме да убедим и най-големите скептици, че те са в пъти по-ниски от тези, които емитират дейности по горене в бита.

По отношение на пепелта - инсталацията отделя два вида пепел: дънна пепел и летяща пепел. Дънната пепел е неопасен отпадък - тя ще се извозва до депо за строителни отпадъци и от нея могат да се произвеждат материали за строителството. Летящата пепел, ще се транспортира до специални хранилища, като са предложени 4 различни варианта.

Инсталацията на София е проектирана с комплексна 4-степенна система за очистване на отработените газове от най-съвременно поколение.

София има уникален шанс, с който мисля, че не може да се похвали нито една европейска столица, и той е да изгради системата за производство на енергия от РДФ с 58% безвъзмездна помощ по ОПОС. Общата стойност на проекта е 157, 5 млн. евро, а съфинансирането, за което се иска кредит, е до 65,7 млн. евро.

Предварителните анализи сочат, че на годишна база инсталацията ще реализира печалба от 10 млн. евро, а оперативните разходи за поддръжката й са до 7 млн. евро на година. 

В момента ние плащаме 5 млн. лв. за оползотворяване в циментовите заводи и то за количества по-малки от заложените за МБТ. Предстоят нови конкурси и можете да си дадете сметка, че тази цена ще нараства с увеличение на количествата, каза още Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!