Светият Синод се обяви срещу Закона за социалните услуги и ''ненаказуемата намеса'' на НПО-та в семейното огнище

OFFNews 26 ноември 2019 в 23:56 2863 0

Снимка bg-patriarshia.bg

Светият Синод на БПЦ призова Народното събрание "да предприеме действия за отлагане действието на новия Закон за социалните услуги, както и за отмяната му, или основното му преработване - след широка обществена дискусия".

Според Светия Синод новоприетият закон "обслужва интересите предимно на частните доставчици и ги извежда като основен доставчик на социални услуги", както и "създава възможности и предпоставки за социално инженерство, което може да доведе до пълна подмяна на отношенията между родителите и децата".

"Създават се предпоставки за един модел на незаконна и ненаказуема намеса на чиновници и неправителствени организации в семейното огнище, които могат да доведат до разрушаване на семейството, до увеличаване на броя на социалните сираци при живи родители, до опустошени детски съдби. „Овластяването“ на детето се пропагандира винаги с идеите за т. нар. репродуктивно здраве и права на децата, но зад тази терминология се крие поход срещу детската чистота и невинност, институционална поквара на децата и опит за демографски контрол в семейните отношения" - пише в становището на БПЦ. 

Светият Синод "с тревога констатира, че така наречените нови „семейни политики“, в основата на които е разбирането за детето като субект на самостоятелни юридически права и за родителството като социална роля, вече са придобили законов израз, който има противоконституционен характер."

"Тази лукава аритметика – колкото повече права за детето, толкова по-малко за родителите, поставя детето в зависимо състояние от външен генератор на детски права и чрез това внедрява изкуствен заместител на родителите във формата на професионални „майки“, институционални мащехи или други сурогатни форми на майчинство" - пише още в становището.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!