TAG е готова да достави на Сухопътните войски 180 бойни машини

Американската компания предлага 30 машини повече от заявените от българската армия, без да надхвърля лимита от 1.464 млрд. лв.

OFFNews 03 февруари 2021 в 08:30 9961 0

Водещият американски производител на бронирана техника The Armored Group (TAG) предлага на българското правителство общо 180 високотехнологични бойни машини на пехотата, без да надхвърля бюджетната рамка на гласувания от Народното събрание през юни 2018 г. проект за инвестиционен разход (ПИР). Ако предложението бъде прието, българските Сухопътни войски ще получат оборудване, което покрива или превъзхожда техническите им изисквания срещу максимум 1.464 млрд. лв.

Офертата на TAG е за 100 основни и 80 специализирани бойни машини, вместо заложения в ПИР минимум от 90 основни и 60 специализирани. В допълнение, американската компания предлага да надгради 20 от специализираните 8-колесни машини до 10-колесни. Този ъпгрейд е от съществено значение за командно-щабните и медико-санитарните машини, както и за машините за радиоелектронно противодействие.

Предлаганата от TAG бойна техника е резултат от 50-годишен опит в областта на бронираните машини и оръжейните системи. Инженерният екип на компанията започва работа през 1971 г. в САЩ и през годините основава 4 от най-реномираните компании за проектиране и производство на бойна техника. Днес екипът има повече проектирани модели бронирани машини на въоръжение от всеки друг в света. Инженерите на TAG притежават над 50 патента и патентни заявки в тази индустриална сфера. Освен в армията и флота на САЩ, стотици сертифицирани по NATO STANAG машини на компанията се използват в Европа и Азия, включително в държави-членки на НАТО.

От 2019 г. TAG предлага на българското правителство да пренесе цялото си производство на военен клас бронирани машини в България. По този начин български производител би получил лиценз за производство на 10 модела бронирани машини с ексклузивни права за продажба в Европейския съюз. През 2020 г. това предложение бе допълнено с аналогични условия за производство и продажби на куполи за тежки бойни машини на пехотата.

Друго уникално предимство на предложението на TAG е възможността за междуправителствен договор България – САЩ. Този подход би позволил на българските Въоръжени сили да се възползват от високо развитата система за отбранителни доставки на САЩ по отношение на превенция на корупция, условия на доставка, качествен контрол и изготвяне на технически задания на базата на бойни мисии. За разлика от стандартен търговски договор, при междуправителствено споразумение TAG би отговаряла за изпълнението на договора не само пред българското правителство, но и пред правителството на САЩ. Това би предоставило много съществена гаранция, че българските Сухопътни войски ще получат оборудването, което са заявили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!