Три години уседналост в района на училището, не на един и същи адрес, за прием в първи клас

Връщат предимството за деца от многодетни семейства

OFFNews 12 февруари 2018 в 11:50 5687 3

Три години уседналост в прилежащия район на училището за прием в първи клас към датата на подаване на заявлението, а не на един и същи адрес в квартала, става водещ критерий за класиране на първокласници в София. 

Това предвижда промяна в проекта за наредба, направена след писмените консултации на сайта на Столична община. Аналогично се променят и критериите за класиране във втора и трета група по критерии. 

Промяната е предложена от Вероника Дичева, която мотивира предложението си със следния пример: от 2014 г. до 2017 г. постоянният адрес на детето е бил на ул. „Антон Павлович Чехов“, което е в района на 119 СУ, а през 2018 г. е променен на ул. „Тарас Шевченко“, което също е в района на 119 СУ. По настоящите критерии обаче детето би попаднало в трета група. Ако преминем към уседналост в прилежащия район на училището, детето би попаднало в първа група, което ще е по-коректно, тъй като детето реално има адрес в района на училището над 3 години.

Експертите на общината са приели предложението. Те са се съгласили и с доводите на Костадинка Тотева, че децата от многодетни семейства е редно да попадат в първа група. Това за мен е фактор, съпоставим с фактора "близнаци" и не разбирам защо той не е включен с никаква тежест, пише Тотева. 

Според Проекта на Наредба има 4 допълнителни критерии. Най-много точки - 16, носят батко или кака в същото училище. Кръгли сираци ще получават допълнителни 7 точки, деца с над 50% трайни увреждания - 5 точки, а тези, които са завършили подготвителна група в същото училище - по 3 точки.

Близнаците ще се класират заедно и над утвърдения брой ученици в паралелка, ако поне един от тях е приет. 

Комисията по образование реши точките, които ще получават деца от многодетни семейства да бъдат 5. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6011

3

mrpaff

12.02 2018 в 14:24

А защо по начало са необходими промени в наредбата?
Кои проблем искаме да решим с тези промени?
Ако проблема е "Хората си слагат фиктивни постоянни адреси за да се класират децата им в дадено училище", то наистина ли въвеждането на принцип за уседналост е най-правилното решение за борба с документни престъпления (декларирането пред ГРАО че живееш някъде, където не живееш е попълване на невярна информация и наказуемо по чл. 313 от НПК)?
Колко в действителност хора са прибегнали до този вид измама (поне като предположение) - в абсолютни цифри и процент от общия брой родители на първокласници?
Има ли вероятност добросъвестни родители да пострадат от промените?
Ами ако са ме командировали от друг град в София и нямам уседналост - детето попада в 3-та група на най-близкото училище и 4-та група в останалите училища в административния район. Може да се наложи да живее в Люлин и да учи в Казичене, прието на ем-найсто класиране, щото само в Казичене са останали места.
Според мен е редно да се направи т.нар what-if анализ на всяко предложение.
На база статистики от ГРАО и обосновани предположения (напр. от проучване на общественото мнение от НСИ) да се разиграят различни сценарии.
Ако се добави даден критерии ще бъдат ли пресечени ефективно злоупотребите и има ли вероятност да пострадат добросъвестни родител, жертви на форс-мажорни обстоятелства?

Или просто ще налучкваме докато нацелим правилната комбинация...?

12422

2

biol

12.02 2018 в 12:52

В конституцията е записано че децата не могат да бъдат разделяни по признак местораждане.
Ама какво ти означава некаква конституция и дискриминация, за столична община.

Отделно много квартали- особено новите нямат училище, Общината не е осигурила училище но пък нямат право да учат. Интересно е че в провинцията, когато децата нямат училище им осигуряват транспорт а тук дори реодителите нямат право да ги запишат.

Евалата данче - конституция бегай

14048

1

voododoll

12.02 2018 в 12:28

Пример: Родители на първокластник от Своге идват да живеят в София лятото. Детето ще е първокласник от Септември. Няма 3 години оседналост в района на училището. Всъщтност няма 3години оседналост в района на нито едно училище в София. В Своге, няма роднини при които да седи през учебната година. Какво правим? Детето няма да има шанс да бъде прието никъде, а по закон е длъжно да учи до 8ми клас... ЙЕБЕМ ВИ И ЗАКОНИТЕ, ВИ ПОЕБЕМ!
 
X

Да помогнем на украинските деца!