В 80% от автобусите у нас няма колани

OFFNews | 16 април 2018 в 09:10 | 1618 |1

80% от автобусите нямат колани. Те още от завода не са конструирани да ползват колани. Това стана ясно от думите на Васил Пиронков, председател на Сдружението на автобусните превозвачи пред БНР. Повод за интервюто му е катастрофата край Вакарел от петък, 13 април, когато загинаха 6 души и бяха ранени 22.

Той добави, че автобусите, произведени след 2007 - 2008 г., са с колани. "Този процент не е повече от 20% от общия брой автобуси, които са лицензирани да извършват обществен превоз на пътници в страната", заяви Пиронков. Според него основното е повишаване на културата на пътниците.

Пиронков обясни, че коланите в автобусите са на кръста и за това не е сигурно, че при автобусната катастрофа на магистрала "Тракия" биха били полезни.

В Закона за автомобилните превози се казва, че автобуси с курс до 30-50 км разстояние имат право на седящи и правостоящи, подчерта Пиронков. Според него дори в автобуса да има колани, хората не са задължени да ги сложат, а голяма част ще бъдат и правостоящи.

"Законът трябва да се разгледа много точно", каза той. Ефектът ще бъде дори отрицателен, Според него трябва да се мисли за механизми, които да доведат до подновяване на автобусния парк.

Препоръчани материали
koga

Рейтинг : 26

16.04 2018 в 13:22 1
+ 1
- 0
Бойко нали каза че ще бори войната по пътя. Това беше преди година. Явно е забравил или е било в момент на кризисен PR