Водопроводът към Перник протече при изпитанията

OFFNews 18 март 2020 в 19:59 8043 1

Водната струя от спукването е била голяма

Чисто новият водопровод, по който трябва да потече вода от яз. "Бели Искър" към Перник се спука при изпитанията в сряда. Клипове от повредата бяха качени в социалните мрежи. Спукването е в района на с. Мало Бучино и е заснето от пътуващи по магистрал "Люлин"

При пробното пускане на водата се е разхлабила една от връзките по съоръжението. Работи се по отстраняването на проблема, съобщиха от областната администрация в Перник цитирани от БНР.

Трасето, по което на Перник ще бъде подавана вода от язовир „Бели Искър” е с дължина 13 км. Над 2100 са връзките между тръбите. Изпробването на водопровода и съоръженията към него е започнало още в неделя. Тестването е поетапно, като се очаква до края на седмицата водопроводът да бъде пуснат в експлоатация.

Строителството започна в началото на февруари. Намерението е с пускането на вода от „Бели Искър” да бъде намалено водоподаването от язовир „Студена”, за да може язовирът да започне да се пълни по- бързо и перничани да имат вода през целия ден, а режимът да бъде само нощем. Градът е на воден режим от ноември. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!